Alcaldes i representants municipals de la Franja de Ponent exigeixen mantenir l’atenció sanitària a Lleida

VilaWeb

Redacció

16.09.2015 - 11:00
Actualització: 16.09.2015 - 15:23

Fraga (ACN).- Alcaldes i representants de 24 municipis de la Franja de Ponent, a més dels presidents comarcals de la Ribagorça, el Baix Cinca i la Llitera, van signar dilluns a Fraga un manifest per reclamar poder seguir mantenint l’atenció sanitària a Lleida. Exigeixen al govern espanyol que “rectifiqui” i torni a dotar en els pressupostos generals de l’Estat per al 2016 d’un Fons de Cohesió Sanitària que serveixi per compensar el pagament de l’assistència sanitària entre comunitats. El govern de l’Estat ha decidit liquidar dels pressupostos per a l’any vinent aquest fons de cohesió i, per això, “a partir del 2016 no hi haurà cap recurs estatal per compensar l’atenció de pacients d’altres comunitats”, adverteixen.

Els signants del manifest remarquen que “les relacions entre els pobles i les comarques limítrofes d’Osca, part de Saragossa i Lleida, sempre han gaudit d’una bona fluïdesa en ambdues direccions i en tots els àmbits de les relacions humanes”. “Els llaços afectius creats al llarg de la història i l’entramat social i econòmic superen amb escreix les delimitacions administratives i territorials”, afirma el comunicat.  

La coordinació dels sistemes sanitaris català i aragonès i dels diferents sectors sanitaris s’ha regulat durant aquests últims anys a partir d’un protocol signat el 2002 pels consellers Eduard Rius i Alberto Larraz  i mitjançant un conveni de col·laboració entre els respectius departaments de salut, subscrit, amb una vigència indefinida, l’abril del 2005 per les conselleres Marina Geli i Maria Luisa Noeno. A la vegada, el Ministeri de Sanitat va crear el Fons de Cohesió Sanitària per compensar a les comunitats que presten assistència a pacients no residents en aquestes. Inicialment, aquest fons de cohesió es va dotar amb 150 milions d’euros en els Pressupostos Generals de l’Estat.

Ara, el govern de l’Estat ha decidit liquidar als pressupost per a l’any vinent aquest Fons de Cohesió Sanitària per la qual cosa “a partir del 2016 no hi haurà cap recurs estatal per compensar l’atenció de pacients d’altres comunitats”, adverteixen els representants municipals de la Franja. Així mateix, remarquen que “en els últims mesos s’han constatat creixents dificultats d’accés dels pacients aragonesos als centres sanitaris dependents de la Generalitat, en el marc del conveni vigent signat en 2005 entre ambdues administracions”.

Davant aquest context, alcaldes, regidors i presidents comarcals exigeixen al govern de l’Estat que “rectifiqui i torni a dotar d’un Fons de Cohesió Sanitària que contribueixi a compensar l’atenció de pacients entre comunitats, dotant adequadament tant el Fons de Cohesió com el Fons de Garantia Assistencial (FOGA)”. Per a això, sol·liciten als grups polítics amb representació al Senat que durant el tràmit d’esmenes als pressupostos generals “es dotin tots dos Fons, amb els recursos suficients per tal de compensar a les comunitats que atenen a pacients procedents d’altres regions”.

També reclamen als governs català i aragonès que “diferenciïn i apartin l’atenció sanitària, com a bé primordial i dret fonamental, de qualsevol enfrontament, litigi o posicionament allunyat en altres qüestions que puguin existir entre tots dos i que en moltes ocasions, estan supeditades als colors dels diferents governs i/o conjuntures electorals”. Així mateix i en el marc dels convenis que entenen que encara segueixen vigents, també els demanen “que els pacients tant aragonesos com catalans siguin atesos en qualsevol circumstància en els centres de referències que estableixen aquests convenis”.

De la mateixa manera, els representants locals de la Franja demanen a Catalunya i Aragó que mentre no es restitueixi el Fons de Cohesió Sanitària, i a través de les seves corresponents conselleries de Salut, “estableixin canals d’enteniment per valorar i compensar entre elles el cost d’aquests serveis, que en cap cas han de minvar la qualitat assistencial als residents de l’anomenada Franja de Ponent”.

Finalment, reclamen la designació d’una comissió de presidents comarcals i alcaldes i sol·licitar una reunió amb el consellers de Salut de Catalunya i Aragó per exposar-los els problemes detectats en aquests últims mesos “i establir acords i mesures de futur per evitar situacions de discriminació de drets fonamentals”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor