29.01.2021 - 21:36
La candidata d’En Comú Podem a les eleccions al Parlament, Jéssica Albiach, ha instat tots els partits a aparcar els retrets perquè contribueixen a “una crisi de representació”. Segons Albiach, aquest “ambient antipolítica” només “dona ales” a l’extrema dreta, que ha alertat que està entrant “amb molta força” en alguns barris. “A mi no em paguen ni em voten perquè em baralli amb el del costat, sinó per fer política útil i valenta”, ha afegit. En un col·loqui amb el ministre d’Universitats, Manuel Castells, Albiach ha reivindicat els comuns per garantir un Govern “fort” que aposti per la ciència i la innovació. La candidata d’ECP s’ha fixat com a objectius “recuperar el lideratge” en recerca per poder “retenir talent i no expulsar-lo”.
En un acte sobre ciència i recerca, Albiach ha lamentat que en els darrers anys s’ha anat “enrere” en quant a inversió i ha fixat com a objectiu invertir el 3% del PIB en aquest àmbit. La líder dels comuns també creu que part de l’esforç públic ha d’anar orientat a mobilitzar recursos privats per augmentar la participació del sector privat en la despesa.
A més, la candidata ha explicat que és una qüestió de “model de país” i ha criticat que ara mateix hi ha “un model productiu que és del passat”.
“No és que ens faci febles com a país, és que si no ens actualitzem i agafem la innovació i la recerca i les posem al servei de les pimes i les indústries, d’aquí a uns anys hi haurà moltes famílies patint i tindrem una economia de sol i platja i orientada a l’exterior”, ha advertit. Per a Albiach el que cal és “un lideratge públic” que pugui tornar a fer Catalunya “competitiva” en recerca i ciència i que eviti que el talent marxi a l’exterior.
A més, ha defensat que cal “una fraternitat republicana” amb les altres comunitats autònomes de l’Estat per “teixir xarxa” perquè, segons creu, “Catalunya fa massa temps que viu aïllada i d’esquenes als altres pobles de l’Estat”.
D’altra banda, Albiach també ha remarcat que cal impulsar una “feminització” en la ciència i la innovació perquè, segons l’informe ‘Científicas’, només el 21% de catedràtiques de l’Estat són dones. “Necessitem referents per a les nenes que es vulguin dedicar a la ciència”, ha dit.