06.02.2021 - 12:49
La candidata dels comuns a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha retret a ERC que proposi, igual que els comuns, una Conselleria de Feminisme després d’estar cinc anys al govern, encara que ha celebrat que hi hagi més forces polítiques que incloguin aquesta iniciativa.
Ho ha dit aquest divendres en l’acte dels comuns ‘El canvi feminista que Catalunya mereix’, juntament amb la ministra d’Igualtat, Irene Montero; la batllessa de Barcelona, Ada Colau, i la número sis per Barcelona, Susanna Segòvia, i que ha començat amb un monòleg de l’activista feminista i periodista Irantzu Varela.
“Necessitem coherència i veritat. Això també és feminisme”, ha criticat la candidata en relació a la proposta d’un departament de Feminisme a la Generalitat, i ha demanat que el que es digui en campanya es compleixi després de les eleccions.
Albiach ha sostingut que el canvi feminista al govern no passa perquè hi hagi més dones, “l’important és la veritable agenda de transformació”, i ha incidit en la importància que les polítiques feministes siguin transversals.
Ha explicat que durant la campanya ha rebut atacs a les xarxes: “M’han provat d’insultar dient-me dona de la neteja, caixera de supermercat i ‘poligonera‘”. Ha afegit que sense dones com elles no s’hauria sostingut la vida durant la pandèmia.
Treballs precaris
“Aquest classisme demostra que no són conscients de qui sosté el país: persones precàries que ens cuiden”, ha apuntat Albiach, que ha apostat per impulsar un sistema públic de cures i un pla de xoc de la precarietat laboral en els treballs essencials.
Ha destacat la importància de dotar de pressupost les lleis que beneficien a dones, ha celebrat que a Catalunya hagin aconseguit actualitzar la llei contra les violències masclistes, però ha lamentat que “sense recursos no serveix de gens un paper”.
Sobre aquesta legislació contra les violències, Albiach ha acusat el govern de copiar-los la llei als comuns i “dir que era seva” després d’aprovar-la. També ha celebrat que inclogui les dones trans, i ha manifestat: “El fet d’ampliar drets, de reconèixer drets, no té per què ser vist com una amenaça per als drets de ningú. Que ningú se senti amenaçat, al contrari, ens fa millors”.
També ha criticat que en funció d’on visqui una dona a Catalunya té accés a uns recursos o uns altres per la “incapacitat de la Generalitat”, que ha assegurat que han suplert els ajuntaments i les entitats del tercer sector, als qui el govern no els dóna el suport suficient, segons ella.