29.05.2017 - 16:53
Dotat amb 50.000 euros, es lliurarà el pròxim mes de setembre en el marc de les Converses Literàries de Formentor
MADRID, 29 (EUROPA PRESS)
L’escriptor argentí-canadenc Alberto Manguel ha estat guardonat amb el Premi Formentor de les Lletres 2017 en reconeixement al conjunt de la seva obra, que “constitueix una de les més lúcides indagacions en la història orgànica de la biblioteca universal”, segons el jurat, que ha atorgat aquest reconeixement per unanimitat.
El guardó es lliurarà el pròxim mes de setembre dins del marc de les Converses Literàries de Formentor que aquest any compleixen el seu 10º aniversari, segons informen els impulsors del Premi. La família Barceló, propietaris de l’hotel, i la família Boadas són els mecenes del Premi Formentor de les Lletres, dotat amb 50.000 euros.
L’acta del jurat –format per Inger Enkvist, Lila Azam Zanganeh, Daniel Fernández, Francisco Jarauta i Basilio Baltasar– argumenta que “els seus eloqüents assajos ens han permès seguir la pista del llarg pelegrinatge dels llibres i l’ordre prodigiós que els acull en les institucions vertebrals de la cultura”.
“La minuciosa recreació de l’art de llegir, la perícia amb la qual els lectors aprenen a comprendre la immensitat del món, pertanyen a l’enciclopèdic saber amb què Alberto Manguel ha retratat la vida dels llibres”, prossegueix.
El jurat ha valorat especialment una obra que al llarg de diverses dècades ha estudiat la influència del llibre en els seus diferents aspectes, amb una atenció especial a la importància de la lectura per a les joves generacions.
A més, destaca que “en un moment com l’actual en què la indústria de l’entreteniment i les noves tecnologies dissipen l’atenció dels lectors i absorbeixen el temps lliure que es dedicava a l’educació sentimental i estètica, l’obra d’un autor com Manguel suposa una trucada d’atenció que no hem de descurar”.
En la seva opinió, “gràcies a l’obra d’Alberto Manguel el nostre temps recuperarà el respecte que el llibre mereix com a artefacte intel·ligent: el seu ús quotidià perfecciona les habilitats cognitives i contribueix a la plenitud d’una societat conreada”.
El Premi Formentor es convoca per reconèixer el conjunt de l’obra narrativa d’aquells escriptors la trajectòria dels quals perllonga la gran tradició literària europea, sent el seu principal objectiu contribuir a consolidar i reconèixer la posició dels autors que han sabut mantenir la seva essència literària.
En la seva primera etapa (1961/1967), el Premi Formentor va ser impulsat per diferents editors europeus i va reconèixer autors de la talla de Samuel Beckett, Jorge Luis Borges, Juan García Hortelano, Jorge Semprún, Saul Bellow o Witold Gombrovicz.
Des del 2011, amb motiu del seu 50 aniversari, es torna a concedir aquest premi que, en les cinc últimes edicions, ha recaigut en Carlos Fuentes (2011), Juan Goytisolo (2012), Javier Marías (2013), Enrique Vila-Matas (2014), Ricardo Piglia (2015), Roberto Calasso (2016).
TRAJECTÒRIA
Alberto Manguel (1948) és escriptor, traductor i editor argentí – canadenc nascut a Buenos Aires i resident durant molts anys als Estats Units. Parla cinc llengües i compta amb una prolífica i extensa trajectòria professional. Ha estat distingit amb prestigiosos premis i títols honorífics. Actualment és el director de la Biblioteca Nacional Mariano Moreno de Buenos Aires. Ha publicat tant en espanyol com en anglès.
En la seva biografia destaca l’especial relació personal i intel·lectual amb Jorge Luis Borges, a qui va conèixer durant un treball d’estiu en la llibreria Pigmalion a Buenos Aires. Borges estava gairebé cec i, com era client habitual de la llibreria, va sol·licitar a Manguel que li llegís llibres a casa seva, la qual cosa aquest va fer diverses vegades a la setmana entre el 1964 i el 1968.
Manguel va entrar a treballar en la recentment fundada editorial Galerna de Guillermo Schavelzon. Trenta-cinc anys després, Schavelzon, instal·lat a Barcelona, es convertiria en l’agent literari de Manguel. El 1969, Manguel va viatjar a Europa i va treballar com a lector per a diverses editorials com Denoël, Gallimard i Les Lettres Nouvelles a París, i per Calder & Boyars a Londres.
Va rebre la seva primera distinció literària estant a París, el 1971: el premi del diari argentí ‘La Nación’ per una col·lecció de contes, guardó que va compartir amb Bernardo Schiavetta. El 1972 va tornar a Buenos Aires i va treballar durant un any en el citat diari.
El 1974 va acceptar l’ocupació que li van oferir en l’editorial Franco Maria Ricci a Milà. Allà va conèixer Gianni Guadalupi, amb qui va escriure ‘Guia de llocs imaginaris’, un viatge per llocs de ficció de la literatura mundial com Shangri- La, Xanadú, Atlàntida, Oz de Lyman Frank Baum, El País de les Meravelles de Lewis Carroll, Utopia de Tomás Moro, Narnia de C. S. Lewis i altres.
El 1976, Manguel es va anar a Tahití a treballar per a l’editorial Les Éditions du Pacifique. L’any següent passa a treballar per a aquesta a París. El 1978 s’instal·la a la localitat anglesa de Milford (Surrey), on funda la Ram Publishing Company, de curta vida. El 1979 torna a Tahití a Les Éditions du Pacifique, on treballa aquesta vegada fins al 1982.
Aquest any es va mudar a Toronto, Canadà, on va viure, amb una breu interrupció europea, fins al 2000. Durant aquesta època va col·laborar regularment amb el diari Globe & Mail, de Toronto, The Times Literary Supplement de Londres, els nord-americans New York Times i The Washington Post, els australians The Sydney Morning Herald i Australian Review of Books, i el Svenska Dagbladet d’Estocolm, a més d’escriure ressenyes de llibres i d’obres de teatre per la Canadian Broadcasting Corporation.
La seva primera novel·la, ‘News from a Foreign Country Came’, va guanyar el 1992 el Premi McKitterick que des del 1990 atorga anualment la Societat d’Autors del Regne Unit. Manguel es va mudar a Poitou-Charentes (França) l’any 2000; on, juntament amb el seu company Craig Stevenson, va comprar i va renovar una granja medieval, va instal·lar també la seva biblioteca, que el 2013 arribava gairebé a 40.000 exemplars.
Manguel ha estat professor visitant en diverses universitats i ha donat nombroses conferències en institucions culturals i centres docents superiors. El 2011, es va publicar en castellà el seu llibre ‘Converses amb un amic’, en el qual, a través d’una sèrie de xerrades amb l’editor francès Claude Rouquet, Manguel rememora molts successos de la seva vida i la gènesi dels seus llibres més destacats i, a més, exposa les seves opinions sobre temes d’allò més diversos.
Al desembre del 2015 va ser designat director de la Biblioteca Nacional de la República Argentina. Va assumir el seu càrrec al juny del 2016, després d’acabar els seus compromisos acadèmics amb Princeton. El 10 de novembre del 2016 va ser triat acadèmic de nombre de l’Acadèmia
Argentina de Lletres, on era membre corresponent des de juliol del 2013.