11.11.2019 - 11:37
|
Actualització: 11.11.2019 - 17:39
Albert Rivera plega i deixa la política. El dirigent de Ciutadans ha dimitit el càrrec de president del partit després d’haver perdut 47 diputats i 2,6 milions de vots a les eleccions espanyoles d’ahir. Tampoc no ocuparà l’escó de diputat del congrés espanyol i ha anunciat que ara començarà una nova etapa personal fora de la política. Rivera ho ha comunicat primer a la reunió de l’executiva del partit i ho ha confirmat després en una compareixença pública sense preguntes a la seu de Ciutadans. ‘Els líders també saben i sabem que els mals resultats són del líder’, ha dit. Rivera ha apuntat que participaria en la vida pública ‘des d’algun lloc, des d’alguna feina’. ‘No sé si és un fins sempre, fins després, fins aviat’, ha precisat, i ha volgut desitjar sort i encerts als qui han de governar l’estat espanyol després dels resultats electorals d’ahir. ‘Els espanyols no poden dividir-se entre vermells i blaus’, ha insistit.
Amb deu diputats, Ciutadans no podrà ser decisiu en la legislatura que comença al congrés espanyol. No obstant això, Rivera ha advocat per la vigència d’una força política de centredreta espanyola, després de la sagnia electoral de Ciutadans i del creixement del PP i de Vox. ‘Això no és sinó una estació, una parada, per a continuar el camí’, ha dit. Rivera, que començà la carrera política a Catalunya estrenant-se com a diputat al parlament el 2006 i va bastir-hi una estratègia basada en la confrontació dialèctica i la crispació, ha dit que d’ara endavant volia tenir cura de la seva família i dels seus amics. ‘Si bé la política per a mi ho ha estat tot durant aquests anys, la vida és més que la política’, ha afegit.
Caldrà veure ara si al congrés del partit s’imposa una direcció de continuïtat amb el projecte de Rivera o el sector crític de Cs és capaç de reorganitzar-se després d’haver-ne plegat molts dels seus integrants. El perfil d’Inés Arrimadas, que ja va decidir personalment de fer carrera política a Madrid, és de continuïtat, però no arriba pas avalada per uns bons resultats electorals a Catalunya sinó tot al contrari. Ciutadans ha estat la darrera força al Principat, superada fins i tot per Vox i la CUP, i ha perdut tres diputats i més de la meitat dels vots que havia obtingut el 28-A. L’eurodiputat Luis Garicano s’ha mantingut com a pilar del sector crític del partit, però caldrà veure si ara presenta batalla per la direcció. ‘Em refermo en la meva creença que un partit de centre, moderat, capaç de crear ponts, és més necessari que mai’, va piular ahir a Twitter, després de la patacada electoral.
La gestió de Rivera al capdavant de Cs, prioritzant els acords autonòmics amb el PP i Vox i refusant de facilitar la investidura a Pedro Sánchez, ha estat qüestionada de fa mesos per antics dirigents, com ara, Toni Roldán, que va dimitir de portaveu econòmic del partit al congrés espanyol, i l’eurodiputat Javier Nart, que primer va dimitir de l’executiva i després va deixar Cs, però no l’acta del Parlament Europeu. A l’estiu també va abandonar la militància un dels fundadors de la formació, Francesc de Carreras, després d’haver-ne plegat Xavier Pericay, també cofundador. A l’octubre, Rivera va provar de fer un tomb tàctic sobtat obrint-se a pactar amb Pedro Sánchez, i després va fer una campanya electoral a la desesperada, condicionada per la davallada que li pronosticaven els sondatges i que Cs es negava a assumir. Rivera va rebre ahir la bufetada definitiva de les urnes.
A la primera valoració dels resultats d’ahir a la nit, Rivera ja va assumir la ‘derrota sense pal·liatius’ de la candidatura i va avançar la convocatòria d’un congrés extraordinari, en què els militants hauran d’elegir una nova direcció.