Albert Botran s’acomiada i demana una refundació de l’espai polític de la CUP

  • L'ex-diputat de la CUP, que no ha estat reelegit, diu que passa a un segon pla però que continuarà implicat en la CUP, Poble Lliure i la Intersindical-CSC

VilaWeb

Redacció

25.07.2023 - 10:22
Actualització: 25.07.2023 - 11:12

Albert Botran, ex-diputat de la CUP al congrés espanyol, que no va ser reelegit, s’ha acomiadat com a cara visible del partit en un fil de piulets, i ha anunciat que a partir d’ara passarà a un segon pla. “Venim de lluny i anem més lluny encara. Cal entendre què està passant a l’independentisme i a la unitat popular”, diu en referència a la patacada electoral dels partits independentistes i que ha deixat la CUP fora del congrés espanyol.

Arran d’això, defensa: “A la unitat popular li cal un revulsiu, una refundació. Ho ha de fer una colla de gent que sigui valenta i hàbil a parts iguals i que es carregui a l’esquena la responsabilitat per dirigir un procés de repensar l’espai que pot durar anys. Sí: cal direcció política.” Remarca que “aquest espai polític és essencial per al país” perquè, diu, és qui té més clar “el lligam entre la independència i les condicions materials de vida, hereus d’una tradició nacional-popular”. “I explicant que el capitalisme és un sistema fallit ecològicament i socialment”, afegeix.

Aquesta reflexió no l’haurà d’entomar la CUP i prou, creu, també l’independentisme en general, que diu que també “necessita repensar-se”. “Falta de credibilitat i d’estratègia, vivint encara d’inèrcies, convertint en derrota el que va ser una victòria, no total però sí molt important, el 2017. Massa partidisme, però alhora massa poc debat”, diu.

Tot plegat, en un context difícil. “No sembla que el món vagi cap a un període d’estabilitat sinó el contrari. Des del punt de vista econòmic i ecològic són moltes les crisis obertes o latents. L’independentisme d’esquerres ha de saber llegir aquest món en crisi i ser-ne una de les alternatives democratitzadores”, diu.

Botran també ha agraït el suport als votants i als militants que han participat en la campanya electoral, i remarca com està d’orgullós dels temes que ha defensat: “El treball unitari per l’amnistia, la defensa de la llengua i posicionaments que han aportat profunditat en temes com ara ecologisme, feminismes, guerra, repressió, pensions, treball, drets trans, migracions, Borbons, Països Catalans.”

També es mostra agraït a Mireia Vehí, fins ara diputada al congrés espanyol, i treballadores de l’organització –Jordina i Aida–, que els han acompanyat en la feina al congrés espanyol: “Aguantar a Madrid, sabent que d’entrada només ho veia mitja organització, obrir camí i fer pinya lluny de casa. Tot això hauria estat impossible sense aquest factor humà. Lleialtat, flexibilitat i ambició han estat les claus.”

Del pas per la política institucional, diu, se n’emporta “moltes coneixences de gent extraordinària i l’orgull d’haver servit el meu poble des de la CUP, des del parlament i des del congrés”. A més, explica que el comiat de la primera línia no significa que deixi de participar en política: “Continuaré la lluita per la República catalana, és clar. A la CUP, a Poble Lliure, a la Intersindical-CSC i on calgui.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor