Albares es reuneix amb el ministre d’Afers Estrangers hongarès per abordar l’oficialitat del català a la UE

VilaWeb

Redacció / ACN

24.06.2024 - 16:59
Actualització: 24.06.2024 - 18:45

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, s’ha reunit amb el seu homòleg hongarès, Péter Szijjártó, per parlar sobre l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec a la Unió Europea durant la presidència hongaresa del Consell de la UE, que comença dilluns de la setmana que ve.

Ho ha explicat Albares mateix en un missatge a les xarxes socials, en què ha dit que l’oficialitat de totes tres llengües a la UE era una prioritat per al govern espanyol. “Hem acordat de treballar plegats amb aquest objectiu”, ha explicat. La reunió s’ha fet en el marc de la reunió de ministres d’Afers Estrangers de la UE que es fa a Luxemburg.

L’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec ha caigut de l’agenda europea i no s’ha abordat en les darreres reunions de ministres d’Afers Europeus. La darrera vegada que va ser abordada va ser al març i, ara com ara, no és en l’agenda de la reunió de demà. La petició de l’executiu espanyol no és una prioritat per a la presidència hongaresa. L’ambaixador hongarès davant la UE, Bálint Ódor, va dir que no preveia que tornés a l’agenda. Això sí, va deixar la porta oberta a tornar a parlar-ne.

El govern espanyol va presentar la petició d’oficialitat d’aquestes tres llengües l’agost passat, i la qüestió es va incloure en l’agenda dels ministres d’Afers Europeus en unes quantes reunions, fins que la qüestió va caure de l’agenda arran dels dubtes políticslegals i econòmics d’alguns dels socis europeus.

Quan van parlar-ne al març, la intervenció va durar menys de deu minuts, i cap dels representants de la resta de països no va prendre la paraula. El govern espanyol ha evitat de marcar terminis perquè la petició tiri endavant. “És una qüestió que l’estat espanyol no interromprà i que continuarem defensant”, va dir el secretari d’estat per a la UE del govern espanyol, Fernando Sampedro.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior i UE del govern, Meritxell Serret, també va mantenir reunions a l’ambaixada hongaresa a Madrid per abordar l’oficialitat del català amb la intenció que no decaigués de l’agenda europea.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor