24.05.2024 - 14:50
|
Actualització: 24.05.2024 - 20:53
El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, s’ha compromès a “no abandonar el combat” fins a aconseguir l’oficialitat del català a Europa. Així ho ha dit en un acte organitzat per la PIMEC a Barcelona, justament en presència de la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret. Que justament ha estat qui, en la seva intervenció, ha demanat al ministre espanyol “màxima ambició” per a desplegar tota la capacitat i eficiència diplomàtica per assolir l’oficialitat. Tots dos han participat en un acte sobre les eleccions europees i han coincidit a fer una crida a entendre els comicis com una manera de frenar els extremistes a Europa.
Durant la seva intervenció, Serret ha fet una crida a construir una Europa més forta i que fos immune als postulats de moviments extremistes i totalitaris. Precisament per això ha demanat que el nou Parlament Europeu tingués majories àmplies que s’arrengleressin amb els principis i valors fundacionals de la Unió Europea i afavorissin una Europa més competitiva i forta. I ha afegit Catalunya havia de continuar essent un actor “lleial, fiable i proactiu” en el projecte europeu. “Hem de contribuir a Europa amb propostes i una visió crítica, propositiva i constructiva”, ha insistit.
En un sentit semblant, Albares ha remarcat que a les eleccions europees hi havia en joc els valors democràtics de la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la tolerància i el pluralisme. “Ens juguem si volem continuar el camí de la unió i el progrés compartit que ens ha portat fins aquí o si volem tornar a l’Europa individualista, dividida i enfrontada en què triomfen els extremistes”, ha dit. També ha assenyalat que si predominava el vot d’extrema dreta s’aniria cap a una Europa “dividida, extremista i egoista”. D’una altra banda, Albares s’ha referit a la situació a Gaza i ha dit que no es podia ser indiferent a la catàstrofe humanitària: “No es pot mirar cap a una altra banda davant tant de patiment humà insuportable.”
Oficialitat del català
En el discurs, Serret ha aprofitat l’avinentesa per demanar al govern espanyol la màxima ambició perquè es poguessin continuar fent passos ferms per a l’oficialitat del català. Al seu torn, Albares li ha garantit que no desistirien fins que no ho aconseguissin. A més, ha fet valdre de treballar conjuntament amb les forces polítiques catalanes i ha dit que precisament aquesta era la “identitat” espanyola, amb un estat “plurilingüe”.
La PIMEC demana que es legisli “per als més petits”
Qui també ha intervingut a l’acte ha estat el president de la PIMEC, Antoni Cañete, que ha presentat quaranta-cinc propostes per a les eleccions europees. Segons Cañete, tot es redueix a aconseguir que les institucions entenguin que han de legislar per als més petits perquè puguin fer-se grans. També ha insistit en la importància de les eleccions i ha subratllat que eren transcendentals per a les pimes.
Entre les mesures que la PIMEC proposa hi ha l’aprovació i aplicació d’un reglament europeu contra la morositat just en començar la nova legislatura, adaptar les finances sostenibles a les pimes i facilitar-los la transició verda, afavorir fiscalment els sectors intensius en mà d’obra, i revisar les directives de compra pública, incloent-hi una reserva per a pimes, entre més qüestions. També proposen de promoure el transport per ferrocarril a Europa.