23.03.2017 - 12:31
L’ex-conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Macià Alavedra, ha reconegut haver cobrat comissions del 4% en les operacions Badalona i Niesma en el judici del cas Pretòria. Alavedra havia arribat a un pacte amb la fiscalia anticorrupció per confessar els fets a canvi d’evitar la presó, tot i que es manté la multa de 10,3 milions d’euros i l’obligació de tornar els 3,2 milions que s’hauria embutxacat.
Ha confessat haver posat en contacte empresaris per a la compravenda de terrenys amb l’objectiu de cobrar per aquestes intermediacions, d’acord amb un altre ex-conseller del govern català, Lluís Prenafeta, i el presumpte cap de la trama, Luís Andrés Garcia, ‘Luigi’: ‘Després ens la vam repartir entre els tres [la comissió], que era el pacte verbal que teníem’.
‘Accepto els fets que m’imputa. Els conec i els accepto’, ha dit a l’inici de la seva declaració a l’audiència espanyola. En el cas de Badalona, ha explicat, va ser principalment Prenafeta, qui va portar a la societat Espais, de Lluís Casamitjana, perquè participés del projecte del terreny del port: ‘Amb Prenafeta vam realitzar junts alguna relació d’intermediació i facturàvem les comissions a través de Poliafers’, una societat del mateix Prenafeta.
Alavedra ha explicat que la seva feina era únicament la d’intermediació i ha carregat sobre el presumpte cap de la trama la responsabilitat de les negociacions empresarials i polítiques per fixar alguns dels aspectes que s’investiguen, com les requalificacions urbanístiques i revalorització de terrenys: ‘No vaig participar en això’, ha assegurat.
En aquest sentit, Alavedra ha explicat que era ‘Luigi’ qui s’ocupava de contactes amb els sectors públic i privat perquè en el cas de l’operació Badalona va coordinar tots els venedors. Ha afegit que a l’operació Niesma ‘Luigi’ era el propietari dels terrenys de Can Riviere i quan els va voler vendre va contactar-hi per buscar un comprador: ‘Vaig presentar-lo un amic nostre, Xavier Solano, de l’empresa Restaura’, s’ha limitat a dir.
Preguntat sobre societats en paradisos fiscals i operacions a l’estranger, Alavedra també ha reconegut haver tingut diners a Andorra, Suïssa i Portugal, però només ha acceptat haver amagat a la hisenda pública els seus fons a Portugal, que posteriorment hauria regularitzat a través d’operacions complementàries l’any 2009.
Alavedra ha respost només a les preguntes de la fiscalia i s’ha negat a respondre a la resta d’advocats defensors dels altres acusats. El seu advocat no li ha formulat preguntes i ha demanat que es pugui absentar de les següents sessions del judici, fins a les conclusions, quan la fiscal donarà a conèixer la rebaixa de condemna.