Al-Xifa: un hospital desesperat, al centre dels combats a Gaza

  • Ara com ara, dins l’hospital tan sols les unitats més importants continuen funcionant: les de cures intensives, neonatals i de diàlisi i la sala d’operacions

VilaWeb
Dos nens ferits arriben a l'hospital Al-Xifa després d'un bombardament israelià l'11 d'octubre (fotografia: Loay Ayyoub/The Washington Post).

The Washington Post

11.11.2023 - 21:40

The Washington Post · Louisa Loveluck, Cate Brown, Meg Kelly i Michael Birnbaum

L’atmosfera a l’hospital Al-Xifa de Gaza aquesta setmana era de por, crua i nua, segons que diuen els metges. Mentre els atacs aeris israelians feien trontollar el terra, les multituds cercaven refugi als passadissos. Les baixes eren constants, i els metges, amb ulls cansats, arribaven a pensar de morir-se allà.

Ara, les tropes israelianes són molt a prop de l’hospital. Aquestes darreres setmanes, l’exèrcit israelià ha mantingut una acusació constant que l’hospital Al-Xifa, el complex mèdic més gran de Gaza, és sobre una caserna de milicians d’Hamàs, i així ha avisat de possibles atacs a la instal·lació.

De fet, uns quants projectils han impactat dins el complex hospitalari aquests darrers dies i han despertat el pànic. Divendres, almenys sis hospitals de Gaza van informar que eren sota el setge o a prop d’un combat urbà intens.

“Podem esperar que l’hospital i tots els qui hi som dins siguem bombardats en qualsevol moment”, ens va dir Muhammad Abu Salmiya, el director de l’hospital Al-Xifa, divendres al matí. “Els equips mèdics no abandonarem l’hospital ni hi deixarem els pacients sols.”

En aquesta fotografia del 24 d’octubre es veu l’hospital il·luminat amb els recursos d’emergència, enmig de la foscor de la Ciutat de Gaza (fotografia: Mohammed Saber).

El Ministeri de Salut de Gaza diu que ja han mort 11.078 palestins i més de 27.490 han estat ferits en la guerra desencadena per l’atac d’Hamàs. L’operació militar d’Israel té ara l’objectiu de posar fi a setze anys després al règim d’Hamàs a Gaza de manera definitiva, amb una campanya aèria més implacable i extensa que mai, en què ha deixat caure milers d’explosius en solament trenta-un dies.

El llindar de les baixes civils sembla ser més alt que en operacions anteriors, segons uns quants experts consultats.

La llei internacional exigeix que els exèrcits facin una distinció clara entre civils i militars i prenguin totes les precaucions possibles per evitar de ferir civils. A la pràctica, els atacs israelians han impactat en cisternes d’aigua i forns, escoles i ambulàncies. Grups de drets humans han assenyalat un nombre creixent d’atacs com a possibles crims de guerra i han demanat una investigació internacional.

Un gran atac a l’hospital Al-Xifa, amb pacients encara dins, originaria una onada d’indignació mundial. “El sistema de salut és al límit”, va dir, parlant de Gaza, el cap de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Ghebreyesus, en una sessió informativa al Consell de Seguretat de les Nacions Unides divendres.

Va afegir que la situació als hospitals de Gaza era “impossible de descriure” i que els treballadors de la sanitat vivien “directament en la línia de foc”.

Divendres, un portaveu de les Forces de Defensa d’Israel (FDI), Richard Hecht, va dir que l’exèrcit israelià prendria precaucions al respecte: “Per assegurar-nos que no entrem i no assaltem persones amb xeringues o amb ossos trencats.” Però no era clar com es podrien prendre, aquestes precaucions.

Ara com ara, dins l’hospital tan sols les unitats més importants continuen funcionant, segons que va explicar Salmiya a Aljazeera divendres: les de cures intensives, neonatals i de diàlisi i la sala d’operacions.

Hi ha pacients ferits amb cremades greus, extremitats amputades i hemorràgies internes, segons el personal de l’hospital. Les infeccions augmenten, segons Ghassan Abu-Sitta, un cirurgià plàstic i de reconstrucció que treballa a l’hospital, i això complica els esforços d’evacuació.

“No és una qüestió que es pugui debatre. Moure pacients d’aquestes unitats abans no estiguin preparats seria el mateix que un assassinat”, explica un treballador humanitari que va visitar l’hospital aquesta setmana mateix, i que parla amb la condició de restar anònim perquè no li és permès de parlar oficialment amb mitjans de comunicació.

Fins i tot si els pacients es poguessin moure, la Mitja Lluna Roja palestina diu que no pot fer funcionar la flota d’ambulàncies. “Els conductors no poden conduir a causa dels bombardejos continus a la ciutat”, explica Nebal Farsakh, portaveu de la Mitja Lluna Roja. “Els metges poden veure ferits als carrers, però no poden fer res per salvar-los.”

Les FDI van presentar el mes passat un seguit d’acusacions detallades sobre les presumptes activitats d’Hamàs a l’hospital Al-Xifa.

“L’organització terrorista Hamàs ha continuat operant sota l’hospital Al-Xifa de Gaza i ha fet servir els milers de pacients, metges i personal de l’edifici per amagar la caserna general soterrada”, van dir les FDI en un comunicat oficial.

Per justificar-ho, van difondre un “vídeo basat en intel·ligència” que en realitat eren models 3D il·lustrats de la zona sota terra. També van difondre un enregistrament que van dir que eren dos palestins no identificats que parlaven pel telèfon, en què l’un deia a l’altre que Hamàs tenia la seu a l’hospital. No va ser possible de verificar l’autenticitat de l’enregistrament.

Un alt funcionari de seguretat israelià, que parla amb la condició d’anonimat, explica que Israel va compartir les dades d’intel·ligència sobre l’hospital Al-Xifa amb més governs, incloent-hi els Estats Units i la Unió Europea. “No deixarem que sigui un santuari”, van dir.

Les autoritats israelianes han compartit amb l’administració Biden les avaluacions segons les quals moltes instal·lacions hospitalàries de Gaza, i Al-Xifa en particular, són integrades a la infrastructura operativa d’Hamàs al territori.

L’administració Biden considera creïble la intel·ligència israeliana, segons que han dit alts funcionaris de l’administració aquests darrers dies, tot i que la seva informació independent sobre l’afer és molt limitada perquè els Estats Units no s’han centrat en Hamàs ni Gaza aquests darrers anys.

És sabut que Hamàs ha construït una extensa xarxa de túnels per tot Gaza, incloent-hi infrastructura civil, cosa que ha dut els oficials israelians i occidentals a acusar-los d’emprar els 2,3 milions d’habitants de la comarca d’escuts humans.

Amnistia Internacional també va denunciar el 2015 que milicians d’Hamàs havien sotmès oponents a interrogatoris, tortura i més formes d’abús dins una clínica de consultes externes en desús als terrenys de l’hospital Al-Xifa durant la guerra de l’any anterior.

Un home plora sobre el cadàver del seu fill a l’hospital d’Al-Xifa (fotografia: Mohammed Saber).

Els oficials d’Hamàs han negat les acusacions i han dit que estaven disposats a permetre l’accés d’una inspecció per part d’observadors internacionals. En una entrevista a Beirut divendres, el portaveu d’Hamàs i ex-ministre de Salut de Gaza, Basem Naim, va dir que les acusacions israelianes eren falses.

“És un espai petit i tots els periodistes entren i surten constantment de l’hospital”, va dir Naim. “Si féssim feina de resistència militar secreta, penseu que tindria alguna lògica fer-la en el lloc on segurament hi ha més periodistes de tot Gaza?”

Amb tot, si fins i tot es pogués demostrar l’ús de la instal·lació amb fins militars, segons que remarquen els experts legals, la major part de les forces militars modernes consideraria que el risc de danys col·laterals és massa gran per a atacar l’edifici.

L’administració Biden ha instat repetidament el govern israelià aquests darrers dies a considerar la proporcionalitat de les seves accions i a tenir cura de protegir vides civils mentre persegueix objectius d’Hamàs.

Metges que han treballat o treballen ara a l’hospital Al-Xifa han negat amb rotunditat les acusacions que l’hospital s’hagi usat amb fins militars durant aquesta guerra. Metges estrangers que han fet residències o estades voluntàries a la instal·lació han dit el mateix.

“Érem allà de primera hora del matí a última hora de la nit i no he vist mai cap mena d’activitat militar a l’hospital”, explica Anna Vergun, una cirurgiana ortopèdica de Chapel Hill, Carolina del Nord (Estats Units), que ha fet voluntariat en un programa per a amputats a la instal·lació d’ençà del 2016.

“És un hospital molt ple i no hi he vist mai cap membre d’Hamàs o de la policia presents”, rebla Ihab Halaweish, un cirurgià pediàtric d’origen egipci-americà que va deixar Gaza el 6 d’octubre, just el dia abans no comencés la guerra, després d’haver fet voluntariat a l’hospital Al-Xifa durant dues setmanes.

Del punt de vista legal, totes les instal·lacions mèdiques són protegides per la llei internacional, llevat que s’usin amb fins militars. Però fins i tot en aquest cas, hi ha límits sobre què pot fer una força atacant.

“El principi de proporcionalitat prohibeix als exèrcits d’infligir baixes civils que siguin ‘excessives’ en relació amb l’avantatge militar directe anticipat en el moment de l’atac”, explica Brian Finucane, assessor a l’International Crisis Group, que ha orientat el govern dels Estats Units sobre contraterrorisme i l’ús de la força militar.

“Però abans d’atacar un hospital, encara que s’usi per cometre actes perjudicials per a l’enemic, s’ha d’emetre un avís”, afegeix.

Els oficials israelians han fet crides repetidament als civils palestins perquè se’n vagin del nord de Gaza i les FDI han establert corredors “protegits” aquests darrers dies per permetre als residents d’anar-se’n a peu.

Però, a la pràctica, els qui estan massa ferits o febles per moure’s no han pogut fer cabal d’aquesta crida. Uns altres han argumentat, amb raó, que cap lloc més de Gaza és segur: els bombardaments israelians han danyat gairebé totes les àrees de la franja.

“L’advertència emesa pel govern d’Israel és ineficaç perquè no hi ha cap lloc segur a Gaza”, diu Omar Shakir, el director d’Israel i Palestina a Human Rights Watch. “Israel no pot tractar el nord de Gaza com una zona de foc. Aquells que no fugen mantenen les proteccions del dret internacional humanitari contra atacs indiscriminats i il·legals.”

En un vídeo publicat pel Ministeri de Salut de Gaza i verificat per Storyful, es mostra un home que porta un cos petit en un llençol blanc. Diu que és el seu nebot, mort en un atac aeri a l’exterior de l’hospital Al-Xifa. Tot seguit, el posa amb cura al costat d’uns altres sota el sol ardent.

“Els nens i els desplaçats que pensaven que aquests hospitals eren llocs segurs també han estat bombardats”, diu el càmera del vídeo mentre el so d’un avió de guerra israelià ressona per sobre.

D’ençà d’abans-d’ahir a la nit, la major part de la comunicació amb Al-Xifa i un altre hospital a Gaza, l’Al-Quds, sembla haver estat tallada. “Ja no rebo cap informació dels metges de l’hospital”, ens ha dit Medhat Abbas, director del Ministeri de Salut de Gaza.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor