Al país de Shakespeare i al de Cervantes

  • Científics censurats i la força de la Pah.

Andreu Barnils
23.04.2016 - 22:00
Actualització: 24.04.2016 - 11:21
VilaWeb

Al país de Shakespeare estan a punt de fer una llei que prohibeix els científics de pressionar el govern. Bé, no tots els científics. Només els científics que rebin beques del govern. La nova llei diu que els científics becats amb diners del govern britànic no poden utilitzar les conclusions del seu treball científic per anar contra el govern que els paga. El diari The Observer ho va destapar el mes de febrer passat, i ahir el diari The Guardian publicava aquesta peça del seu cap de Ciència i Tecnologia, Robin Mckie. És una peça plena d’entrevistes a científics. I tots ells fan pressió perquè, durant les dues setmanes que queden abans no s’aprovi la llei, el govern es faci enrere. La conclusió de la peça és pessimista: fins i tot si el govern fa marxa enrere, el mal ja està fet: els joves investigadors becats pel govern a partir d’ara vigilaran molt què diuen. Per molt que la llei no tiri endavant, hauran llegit l’avís.

La situació, certament, és surrealista. Imagina’t que reps diners del govern per estudiar un riu, el trobes brut, però no pots dir-ho perquè el govern ha decidit que no hi ha diners per a netejar-lo. O estudies la contaminació de la ciutat, i no pots dir-la, no fos cas que molestessis. El canvi climàtic, el trànsit, malalties de transmissió sexual, impostos als ciutadans o nivells de contaminació de l’aire. Són milers els camps on el govern i els científics es troben. Alguns científics anglesos s’han preguntat si la llei també s’aplica a les universitats públiques i als instituts de recerca. Perquè no només hi ha joves becats. També hi ha universitats senceres que funcionen amb diners públics. I centres de recerca. Aquests, doncs, tampoc poden dir en veu alta que el govern s’equivoca i no poden pressionar per a canviar lleis?Això passa al país de Shakespeare, quatre-cents anys després que ell hagués mort.

Al país de Cervantes hi ha hagut novetats. Divendres, a Madrid, el govern espanyol no va portar al Tribunal Constitucional una llei catalana. I això sí que és notícia. En general les hi porten. Hi ha acudits i tot. Cada divendres per Twitter circula: ‘Suspendida la ley catalana de nosequé’. Aquesta vegada, no. Tot i estar previst, aquesta vegada no s’hi ha portat. La llei 24 2015, aprovada pel Parlament català, impulsada per la Pah, de moment no es toca. No se sap si el govern espanyol simplement guanya temps, o ha agafat por de les concentracions davant les seus del PP que la plataforma va organitzar fa dies.  És la força de la pah, que existeix. Per cert, les concentracions tornaran dimecres que ve. Per si de cas. Perquè el govern encara té temps de portar la llei al TC.  Si  el govern espanyol ho fa, veig la possibilitat que més gent encara entri al marc de la desobediència al govern espanyol. Ho faran través de la llei 242015, a través de la Pah. I ves que aleshores no es trobin amb uns altres desobedients, els de l’estelada, i tots dos facin parella de ball.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor