Al·lèrgies infantils i factors ambientals: les últimes claus

  • Entrevista al codirector del projecte MeDALL, que estudia les causes genètiques i ambientals que originen les al·lèrgies als nens.

VilaWeb

Fundació Roger Torné (Anna Boluda)

26.03.2016 - 08:30

Josep M. Antó és un expert de renom mundial en salut respiratòria i patologies al·lèrgiques: dirigeix el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i codirigeixdel projecte europeu sobre les malalties al·lèrgiques en nens MeDALL, on s’estudien els mecanismes genètics i epigenètics que poden tenir influència en aquesta malaltia . En aquesta entrevista ens explica què se sap a hores d’ara de l’origen i multiplicació de les al·lèrgies en les últimes dècades –ell parla d’epidèmia mundial–, de l’anomenada hipòtesi de la higiene i de les noves línies de recerca que ja estan donant resultats interessants.

-Què ens diu MeDALL a dia d’avui sobre l’origen de les al·lèrgies?

MeDALL està acabant ara l’últim any de recerca i la major part dels resultats científics es publicaran en els propers tres anys. Però ja sabem algunes coses. Fins ara, una de les troballes principals és que l’asma, la rinitis al·lèrgica i l’èczema apareixen juntes en els mateixos nens molt més sovint del que seria esperable per atzar. Aquest resultat, publicat recentment al Lancet Respiratory Medicine, vol dir que hi ha mecanismes comuns a aquestes tres malalties que fan que es presentin amb comorbiditat (això és, coincidint a la vegada). És probable que els nens que pateixen alguna d’aquestes tres malalties en desenvolupin també alguna de les altres dues, o fins i tot les tres alhora. Això, de fet, ja se sabia, però ara hem demostrat com i quant passa: al voltant del 50% d’aquesta comorbiditat no és atribuïble a l’atzar. Hi ha mecanismes causals comuns. Tot i que a hores d’ara els desconeixem, la principal hipòtesi de perquè van juntes aquestes afeccions és la sensibilització al·lèrgica.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor