Ajuntaments oferiran biblioteques en piscines, platges i busos per a fomentar la lectura a l’estiu

  • La Generalitat Valenciana ha posat en marxa la iniciativa 'Llestiu. Llig a l'estiu' amb la qual recopilarà els punts de lectura que este estiu diversos ajuntaments van a posar a disposició dels seus veïns com piscines o parcs per a crear espais que fomenten la lectura este període d'estiu.

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 18:06

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

La Generalitat Valenciana ha posat en marxa la iniciativa ‘Llestiu. Llig a l’estiu’ amb la qual recopilarà els punts de lectura que este estiu diversos ajuntaments van a posar a disposició dels seus veïns com piscines o parcs per a crear espais que fomenten la lectura este període d’estiu.

Així, s’impulsaran “bibliopiscines, biblioplatges, biblioparcs i bibliobusos” perquè els ciutadans s’acosten a estos punts i gaudisquen de la lectura durant les seues vacances.

Així ho ha explicat este dijous la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, en un acte en el qual han participat escriptors i dibuixants com Paco Roca, Sento Llobell, Miguel Calatayud, Alfons Cervera i Vicente Muñoz Puelles, que han dibuixat vinyetes i escrit frases en un cartell, amb la idea d’invitar a acostar-se a la lectura.

La Generalitat publicitarà a través de les seues xarxes socials i el seu lloc web les localitats en les quals hi ha punts extraordinaris de lectura com bibliopiscines, a Almussafes, Catarroja o Mislata, entre d’altres; biblioplatges, a Canet d’En Berenguer, Benidorm, Benicàssim o les de Pinedo, Malva-rosa i Cabanyal a València; o bibliobus, en Gandia.

A més, en el marc de ‘Llestiu’, també s’ha organitzat una exposició amb imatges i obres dels autors que han participat en els ‘Trobades amb escriptors: animant a la lectura’, que s’han celebrat en la Biblioteca Valenciana. Concretament, s’homenatja 52 dels 178 escriptors i dibuixants que han donat xerrades a un total de 3.000 assistents. Enguany han participat Ortifus, Carme Miquel o Eduardo Mendoza, entre d’altres.

Amoraga ha dit que l’índex de lectura és “dramàtic” en la Comunitat, ja que se situa al 56%, “a la cua en tot el territori nacional”, mentre que en valencià la xifra baixa fins al 2%. “El pla de foment de la lectura que té com a lema ‘Llegim llegim llegim’ ha començat en gener i intenta revertir estes dades dolentes amb accions”, ha assenyalat.

Alhora, ha afirmat que aconseguir que els xiquets s’introduïsquen en la lectura “es fa donant exemple a casa”. “Si els pares no llegim, els fills difícilment van a llegir”, ha sostingut.

ELECCIÓ D’ENTRETENIMENT

Per la seua banda, el dibuixant Sento Llobell ha destacat que “la lectura ha pujat com a elecció d’entreteniment, sembla que torna l’afició a llegir en paper” i ha afirmat que es tracta d'”una qüestió familiar”, ja que “en les cases on hi ha llibres, els xiquets lligen, i en les que no, no lligen”.

També ha indicat que “ficar llibres en les cases és la solució” i ha defensat que “el llibre té, a més de la fantasia que pugues extraure d’ell, un coneixement tàctil, que és diferent”, davant de l’avanç de les noves tecnologies.

“LLEGIR, COM MENJAR”

El novel·lista Vicente Muñoz Puelles ha comentat que “llegir ha de ser un acte natural” a causa que “no té massa sentit obligar perquè tampoc se’ls ensenya a caminar o a respirar”. “Quan un és xicotet, el que vol és tocar els llibres, grapejar-los i jugar amb ells, són objectes meravellosos i en certa manera perfectes. Llegir hauria de ser com menjar, dormir o respirar”, ha manifestat.

Després de preguntar-li pel paper de la televisió, les videoconsoles o les noves tecnologies davant dels llibres, ha sostingut que tots estos instruments fan “que un es recolze en la imaginació d’altres”, però “quan un llig un llibre ha d’aixecar la cap de tant en tant i reconstruir l’escena que està veient”, ha dit.

“Al mateix temps que un creix i comença a entendre el món, un comença a llegir i troba en els llibres la confirmació d’una cosa que sospita però encara no coneix. És com si els llibres avançaren el futur i obriren les portes del temps”, ha comentat l’autor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor