01.04.2025 - 16:54
|
Actualització: 01.04.2025 - 18:09
L’Ajuntament de Sixena (els Monegres) ha demanat al Tribunal Suprem espanyol que anul·li l’absolució del conseller de l’1-O i actual diputat de Junts Lluís Puig en el cas de la desobediència per no haver complert l’ordre judicial de traslladar quaranta-quatre peces del museu de Lleida del Monestir de Sixena.
El consistori, que exerceix l’acusació particular, havia demanat una pena de dos anys d’inhabilitació per a Puig, però el TSJC el va absoldre el 12 de març, tot descartant que cometés un delicte de desobediència. El tribunal va concloure que no s’havien aportat prou proves que demostressin una negativa reiterada o una voluntat rebel davant el mandat judicial, necessari per a qualificar la conducta de desobediència.
En el seu recurs, l’advocat que representa l’Ajuntament de Sixena, Jorge Español, considera “incomprensible” l’absolució de Puig, a qui qualifica de “furibund independentista” i que assegura que va ser “rebel” a l’hora de complir la sentència d’un jutjat d’Osca que li ordenava de traslladar les peces.
Malgrat que la fiscalia, que demanava dos anys d’inhabilitació per a Puig, ja havia anunciat que no recorreria contra l’absolució, Español confia que el ministeri públic espanyol s’acabi adherint al recurs, en què proposa la nul·litat de la sentència i la repetició del judici. El recurs argumenta que la sentència mateixa del TSJC ja sosté en els seus fets provats que Puig no va dur a terme “cap activitat” per a fer efectiu el trasllat de les peces, per la qual cosa considera que la desobediència ha quedat “plenament” acreditada.
“La suposada voluntat o retòrica de voler complir l’ordre judicial resulta en aquest cas totalment irrellevant i menyspreable”, diu el recurs de l’Ajuntament de Sixena. També insisteix que al costat de Puig s’hauria d’haver jutjat el seu antecessor, Santi Vila -que com que no és aforat s’asseurà a la banqueta davant un tribunal ordinari el mes de maig-, cosa que considera una vulneració del dret “grollera, palesa i palmària” , perquè creu que la “desobediència” va ser “concertada i solidària”.
En la seva sentència absolutòria, el TSJC va destacar que no es podia descartar que l’incompliment de l’ordre judicial de Puig obeís a “causes diferents” d’una actitud “manifestament rebel”, arran dels “obstacles administratius” que va exposar l’ex-conseller als seus assessors per a retornar les peces.