20.06.2023 - 09:52
|
Actualització: 20.06.2023 - 17:23
L’Ajuntament de Perpinyà –governat per l’ultradretà Louis Aliot– ha prohibit la celebració de Sant Joan organitzada per unes quantes entitats catalanistes. L’escola Arrels-Vernet, l’escola Bressola-Vernet, el Fogar Laic i Òmnium Cultural havien previst de celebrar Sant Joan al barri nord del Vernet. Tanmateix, a tan sols quatre dies de Sant Joan, patró de Perpinyà, l’ajuntament els ha denegat l’autorització per a fer servir el terreny municipal per a fer la celebració. Altres anys el mateix consistori d’Aliot els havia autoritzat de celebrar allà la festa. La negativa els agafa quan ja tenien un grup musical contractat i el menjar i les begudes comprades. Per part seva, l’ajuntament argumenta que ja hi haurà una festa oficial de Sant Joan al centre de la ciutat.
En declaracions a VilaWeb, el president d’Òmnium Catalunya Nord, Guillem Dalmau, considera que és una decisió política. “No entenem la decisió, només s’explica per motius polítics. La ultradreta de Rassemblement National és marcadament hostil contra la llengua i cultura catalana. Priven la mainada del barri d’una festa popular, inclusiva i familiar.” I afegeix: “Hi hem dedicat molta energia i diners, ens trobem que ens deneguen els permisos poques hores abans de Sant Joan” Dalmau assegura que estan buscant una alternativa a contrarellotge.
⚠️La infàmia que governa Perpinyà cerca suprimir tot vestigi de catalanitat amb qualsevol excusa❗
🔥Aqueix Sant Joan, Diada dels Països Catalans, sallim al carrer! https://t.co/AyImAk18dj
— Alerta Solidària (@AlertaSolidaria) June 19, 2023
L’anticatalanisme rampant de Louis Aliot
Louis Aliot ha protagonitzat incidents catalanòfobs greus d’ençà que és batlle de Perpinyà. El 2021, va anunciar sense cap avís previ que canviava l’escut de la ciutat de manera unilateral. El nou blasó va eliminar part del lema, que precisament feia referència a la catalanitat, i en va incorporar un de nou. En comptes de “Perpinyà, la catalana”, des de llavors la ciutat és descrita com “la radiant”.
També sense avisar, va dur a l’escola la Bressola als tribunals per a tractar d’impedir que construïssin el primer col·legi-liceu amb un sistema immersiu en català al monestir de Santa Clara. Tot i que la Bressola ja tenia signada la compra de l’immoble, l’ajuntament va aprofitar-se del seu dret de tanteig per a tractar de comprar-lo ells. Finalment, el Tribunal administratiu de Montpeller va donar la raó a la Bressola.