16.07.2020 - 14:23
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la retirada de 600 llicències a habitatges d’ús turístic que operaven de forma il·legal. Segons que ha explicat la tinent de batlle del consistori, Janet Sanz, la meitat corresponen a immobles que es van registrar com a apartaments turístics l’any 2014, aprofitant l’anunci de la suspensió de llicències que va fer l’aleshores batlle de la ciutat, Xavier Trias. La resta —297 llicències— són fruit d’una revisió que ha dut a terme l’Ajuntament de Barcelona durant els dos mandats de Colau. Els pisos en qüestió deixaran de tenir llicències ‘durant les pròximes setmanes’ i els districtes més afectats són l’Eixample i Sants-Montjuïc, segons ha detallat Sanz.
En el cas dels pisos registrats com a apartaments turístics l’any 2014, Sanz ha detallat que corresponen a un total de 142 propietaris. No obstant això, 83 dels immobles estan en mans de només sis propietaris, un fet que demostra ‘una acció premeditada’ d’operar pisos turístics ‘de forma il·legal’. En aquest sentit, la tinent d’alcaldia ha assegurat que l’Ajuntament seguirà ‘atent’ per evitar la proliferació d’aquestes activitats. ‘Amb la ciutat no s’hi juga’, ha dit. Durant la conferència de premsa, Sanz no ha especificat les sancions que s’imposaran als propietaris dels habitatges, però sí que ha anunciat que el consistori també portarà els casos a la Fiscalia. ‘Tenim totes les vies obertes, tant la penal com l’administrativa’, ha comentat. Per altra banda, les llicències que deixin de tenir efecte no es redistribuiran. Pel que fa al tipus d’infraccions, la regidora ha detallat que responen a diferents casuístiques: el fet de no disposar de cèdula d’habitabilitat, l’existència de pisos amb permisos dividits en dos o la no coincidència del titular del pis amb el titular de la llicència han sigut alguns dels exemples esmentats.
Aprofitant l’ocasió, Sanz ha animat als propietaris d’apartaments turístics que destinin els seus immobles al parc d’habitatge. ‘Sobta que encara hi hagi propietaris que pensin que és més rendible tenir un pis turístic buit; potser la rendibilitat no és la mateixa, però els propietaris haurien de tenir en compte aquesta opció’, ha apuntat. Segons les últimes dades facilitades pel mateix consistori, a hores d’ara hi ha al voltant de 9.000 pisos turístics amb llicència a la capital catalana, una xifra que abans de l’arribada d’Ada Colau a l’ajuntament s’acostava als 10.000. Per Sanz, aquesta reducció és ‘una bona notícia’ que demostra ‘l’acció decidida’ del consistori en contra dels pisos turístics il·legals. Alhora, la regidora ha assegurat que el nombre d’apartaments turístics que operen sense llicència ‘és cada cop més proper a zero’.
En la mateixa conferència de premsa, Sanz ha demanat a la Generalitat de Catalunya, en el marc de la llei de turisme, que permeti la revisió de les llicències turístiques de forma recurrent. ‘Les llicències perpètues ens semblen una anomalia, ja que les necessitats de les ciutats van canviant en cada moment’, ha opinat la regidora. En aquest sentit, ha suggerit que s’introdueixin diferents elements que permetin avaluar si totes les llicències ‘continuen tenint sentit’.
Crítiques al govern de Trias
Pel govern actual de l’Ajuntament de Barcelona, l’ex-batlle Xavier Trias va tenir ‘molta responsabilitat’ pel que fa a la proliferació de pisos turístics il·legals. Per Sanz, l’anunci de la suspensió de llicències que va impulsar Trias el 2014 va ser ‘una crida desesperada’ perquè tots aquells apartaments que operaven sense llicència poguessin fer-ho de forma legal.
La tinent de batlle ha criticat el que considera ‘manca d’exigència’ de Trias —els propietaris tan sols havien de presentar un comunicat de responsabilitat— i ha recordat com el nombre de pisos turístics es va multiplicar en poques hores. ‘Amb pocs temps vam passar de 3.000 habitatges d’ús turístics a gairebé 10.000’, ha sentenciat Sanz.