30.09.2022 - 14:33
|
Actualització: 18.10.2022 - 18:41
L’ajuntament de Barcelona fa un pas més per reconèixer l’ex-regidora socialista Itziar González i la funcionària Lourdes Conesa per destapar el cas de corrupció en la concessió de llicències de pisos turístics al districte de Ciutat Vella l’any 2009. La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha signat un decret avui en el qual insta la gerència de Ciutat Vella a iniciar un expedient d’ofici per un possible rescabalament patrimonial pels danys patits per les dues alertadores. “La institució s’ha de revisar“, ha dit Colau al costat de González i Conesa, que també han comparegut acompanyades d’ERC i JxCat, a més de Barcelona en Comú. Totes dues han expressat des del Saló de Cent que s’han sentit soles i han patit danys morals.
Colau ha reconegut que l’administració no ha fet prou per acompanyar-les i que per això es vol restituir la imatge de les dues alertadores i emprendre accions perquè cap més persona que faci d’alertadora d’un cas de corrupció se senti sola.
Conesa, arquitecta municipal, ha relatat que ha patit greus conseqüències de salut i ha recordat que la van traslladar de manera forçosa el 2008. “He estat estigmatitzada”, ha comentat. Amb tot, ha assegurat que malgrat el patiment, la solitud i el dolor tornaria a fer de nou el que va fer, és a dir, denunciar les males pràctiques que ella coneixia.
González ha confessat que està enfadada i dolguda i ha afirmat que arran de l’experiència personal ha constatat que hi ha personal municipal que és més aviat una màquina administrativa que personal d’una institució pública íntegra. “El que més mal ens ha fet és la deshumanització de la institució, humanitzem-nos”, ha dit. González ha lamentat que el PSC no hagi participat en l’acte de reconeixement, que s’ha fet al Saló de Cent just abans del plenari.
Ernest Maragall (ERC) i Jordi Martí (JxCat) s’han sumat a les paraules de Colau i han coincidit en la importància d’emprendre accions perquè no es repeteixi una situació d’abandonament institucional. “És una exigència estar a l’altura del dolor i el patiment d’aquestes dues dones durant 15 anys”, ha dit Maragall. “És una qüestió d’humanitat i justícia”, ha afegit Martí.
Abstenció del PSC, PP, Valents i la regidora no adscrita
El ple ha aprovat també dues proposicions de reconeixement a González i Conesa, però ho ha fet amb les abstencions dels grups municipals del PSC, el PP, Valents i la regidora no adscrita.
El primer text, proposat per ERC i transaccionat amb Barcelona en Comú, reconeix que cap govern municipal ha estat a l’altura pel que fa a l’acompanyament de l’aleshores regidora del districte i l’arquitecta municipal. També acorda incoar d’ofici un expedient de responsabilitat patrimonial per part del consistori per estudiar rescabalar les dues afectades i reforçar i millorar els protocols per protegir els alertadors.
És precisament aquest punt el que ha despertat els recels dels grups que s’han abstingut. La regidora del PSC Montserrat Ballarín ha expressat seriosos dubtes legals sobre el fet que el consistori es pugui posicionar pel seu compte sobre el rescabalament. Segons Ballarín, la sentència deixa clar que han de ser les dues afectades les que demanin aquest rescabalament mitjançant una demanda patrimonial. El regidor del PP Josep Bou ha destacat la importància del reconeixement moral, però ha rebutjat de fer servir diners públics per rescabalar les dues afectades, al mateix temps que ha recordat que la sentència els ha reconegut indemnitzacions no menors. El regidor de Valents Óscar Benítez també ho ha rebutjat, i ha afirmat que el consistori haurà de fer el que digui la justícia. “No pot fer de jutge”, ha manifestat. La regidora no adscrita Marilén Barceló també ha dit que haurà de ser un jutge el que determini si el consistori ha de rescabalar patrimonialment o no les afectades.