04.02.2024 - 08:54
|
Actualització: 04.02.2024 - 22:18
L’Ajuntament de Barcelona tramitarà d’emergència unes quantes inversions previstes per ampliar i millorar la xarxa d’aigua freàtica. L’objectiu és augmentar d’un 20% el volum disponible d’aquest recurs en el context actual de sequera. El batlle, Jaume Collboni, ha signat el decret per accelerar les actuacions, que es faran en set àmbits diferents i que sumen 14,4 milions d’euros d’inversió, segons que ha explicat el consistori en un comunicat.
Sense aquest decret, les inversions s’haurien fet durant el mandat. La previsió ara és que les obres arrenquin de manera progressiva entre el març i el setembre i que els nous sistemes entrin en funcionament durant l’any que ve.
Concretament, les actuacions permetran a la capital catalana d’augmentar de 0,2 hm³ l’aigua freàtica disponible per al reg i la neteja dels carrers. Barcelona actualment gasta 1,1 hm³ l’any d’aquesta aigua recuperada.
Collboni ha pogut signar el decret per la declaració d’emergència per sequera declarada aquesta setmana per la Generalitat i perquè el consistori ja disposava d’un pla tècnic de recursos alternatius, que té per objecte substituir l’aigua potable per uns altres recursos hídrics. Entre les obres que s’acceleraran, en destaca la construcció d’un nou dipòsit al voltant dels jardins de Joan Brossa, a la zona de Montjuïc, i també d’una canonada que el connectarà amb el sistema del Poble-sec i una altra de distribució que enllaçarà el Castell de Montjuïc amb els voltants del Palau Nacional.
Aquesta actuació, en què s’invertiran 7 milions d’euros, permetrà d’augmentar el consum de 50.000 metres cúbics l’any.
A l’Eixample s’invertiran 3,5 milions d’euros per construir un altre dipòsit al voltant del parc de Joan Miró i connectar la Canòpia amb Consell de Cent, i guanyar així 20.000 metres cúbics l’any. També es faran obres al sistema Can Batlló, amb una injecció d’1,5 milions; al sistema Alfons el Magnànim, amb 500.000 euros; al Palau Reial, amb 300.000 euros; i a Sant Joan i la Canòpia, amb 500.000 euros més. A més, el consistori invertirà 1,1 milions per injectar clor i garantir la qualitat de l’aigua.
L’ajuntament ja ha activat un protocol per a limitar el reg al mínim imprescindible i dur-lo a terme només amb aigua no potable. A causa de la sequera, els serveis municipals ja han reduït d’un 60% l’ús d’aigua potable respecte d’una situació normal i el consum és limitat a 200 litres per habitant i dia.