13.11.2020 - 11:24
El govern de la Generalitat de Catalunya treballa en un nou “mecanisme de suport permanent i continuat als autònoms” que sigui “àgil” i permeti rebre pagaments “periòdics” en funció de l’activitat de cada negoci. Es va aprovar dimarts al vespre i avui n’ha donat més detalls el vice-president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, en una entrevista a Els Matins de TV3, on ha promès que es “multiplicaran” els ajuts d’emergència oferts fins ara. Tot i que no ha volgut entrar en detalls fins que s’acabi de tancar el format d’aquest nou mecanisme de suport als autònoms, Aragonès ha dit que els treballadors per compte propi hauran d’aportar a la Generalitat informació sobre la seva situació i evolució per anar ingressant aquests pagaments.
Ha dit que l’objectiu és que la informació que hagin d’aportar els autònoms sigui “la mínima possible” perquè el govern no vol “marejar”. “Ha de ser un mecanisme de suport que sigui fàcil i que hi pugui accedir tothom, no un ajut d’emergència puntual, sinó un ajut continuat”, ha explicat. Segons Aragonès, un cop el projecte estigui més avançat, el govern explicarà on s’hauran de dirigir els autònoms i quina documentació hauran d’aportar per poder optar als pagaments.
Malgrat això, el vice-president ha tornat a reclamar a l’estat que anunciï ajuts específics per als autònoms, perquè és qui té “les competències”. Aragonès ha tornat a admetre que els ajuts per als autònoms del govern no van funcionar com haurien volgut, però ha insistit que no es podia plantejar una prestació “per puntuació” perquè els pagaments haguessin trigat entre cinc i sis mesos.
D’altra banda, Aragonès ha insistit que la crisi sanitària “no se solucionarà deixant enrere mesures que protegeixen la salut”, i ha remarcat que les restriccions actuals, que es volen començar a flexibilitzar a partir del 23 de novembre, són necessàries i “les que està fent tota Europa”.
Així mateix, Aragonès ha defensat que s’estan fent pagaments al tercer sector i que els retards que hi ha són “menors” però s’intentaran “accelerar”.