16.07.2024 - 21:40
|
Actualització: 16.07.2024 - 21:49
Entenc perfectament la càrrega emocional que tothom sent quan visualitza la imatge del president Puigdemont empresonat. Però crec que és important d’encarar aquest debat també del punt de vista de la causa política que defensa.
La part essencial del relat que Espanya ha creat sobre ell, la part nuclear, és la dissociació forçada entre persona i política. L’esforç de l’espanyolisme ha estat inculcar-nos que la seua actuació no tenia a veure, en realitat, amb la política, amb l’avançament de la causa independentista, sinó solament amb l’interès personal, concretament amb la por de la presó, amb les ganes d’esquivar-la.
Però aquesta imatge no s’aguanta dreta. Si els càlculs no em fallen, Puigdemont ja ha estat tancat a la presó a Alemanya i a Itàlia i ha estat retingut a la comissaria cinc voltes o sis en uns quants països europeus –i no cal que parlem dels mil inconvenients que ha hagut d’aguantar en el seu dia a dia. Crec que amb això ha demostrat de sobres que la comoditat personal no és l’eix definitori de la seua actuació.
Si més no, crec evident que els fets no quadren amb la tesi que intenta de desactivar l’esforç polític de l’exili, a còpia de retirar als exiliats la capa de projecte polític per fer veure que tot plegat no és sinó una accidentada peripècia personal.
Faré un pas més, doncs, en l’anàlisi: si convenim que l’exili no ha estat ni és una peripècia personal, sinó el fruit d’una reflexió política, què ens hauria de fer pensar que no és això mateix que mou ara el president Puigdemont?
Dit d’una altra manera: si l’exili, el 2017, va ser concebut com una eina al servei de la continuació del procés d’independència, no hauríem de pensar que el retorn ha estat concebut igual?
Podem discutir –és evident, això– si aquesta eina (l’exili) ha estat encertada o no, si s’ha fet servir bé o no, si les coses s’haurien pogut fer millor o no, si s’ha equivocat o no. Podem discutir –és clar que sí– si el sobtat canvi a favor de la negociació amb el PSOE no l’ha ficat sense adonar-se’n en una mena de parany. Podem especular hores i hores sobre això i sobre moltes coses més, tantes com vulguem.
Però em sembla que no és assenyat de pensar que, després de tot això que ha fet durant aquests anys, ara la decisió ja anunciada de tornar al sud per la sessió d’investidura –sense lliurar-se en cap moment a les autoritats espanyoles, però assumint que se la juga– siga una decisió improvisada i no pas el fruit de la reflexió política i de la voluntat de continuar aprofitant les millors eines que puga trobar i que en cada moment ell pense que siguen les millors per a fer avançar la causa.
PS. Si podeu llegir VilaWeb de franc, sense un mur de pagament, és perquè milers de lectors com vosaltres són solidaris amb el diari i se n’han fet subscriptors. Cliqueu ací per fer-vos-en vosaltres també.