Així va viure el nou president de Colòmbia l’1-O des de dins: “Espanya s’ha convertit en una dictadura”

  • Gustavo Petro va ser testimoni de l'1-O a Barcelona i va ser l'Escola Industrial al costat de milers de ciutadans que protegien les urnes

VilaWeb

Redacció

20.06.2022 - 10:36
Actualització: 20.06.2022 - 23:09

“Sóc a Catalunya com a testimoni del seu referèndum per a la independència. Detencions, intrusions. El govern espanyol reprimeix el referèndum.” Amb aquest primer missatge, piulat el 30 de setembre de 2017, el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro, començava la seva estada a Catalunya per a ser testimoni del referèndum del Primer d’Octubre.

Aquell mateix dia va enviar uns quants missatges més. “Em rep un cartell que diu: ‘Benvingut a la República Catalana'”, va escriure. També va penjar fotografies d’un bust del president Lluís Companys i dels ciutadans que durant la nit protegien un col·legi electoral de Sants, a Barcelona. A més, va respondre a un piulet de la policia espanyola: “Feixismes amagats. Tant a Espanya com a Colòmbia, les societats no van fer la ruptura amb allò que va significar el feixisme en els seus països.”

La violència policíaca, la independència i l’Escola Industrial

L’endemà, amb l’esclat de la violència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil en contra dels votants, va publicar una allau de missatges denunciant la repressió i destacant la resistència i organització popular. “Espanya s’ha convertit en una dictadura a Catalunya. En aquest moment ens sobrevolen helicòpters. Es repetirà el 1936?”, va escriure.

“En la meva opinió, la repressió desbocada intentant d’impedir el referèndum desencadenarà la independència de Catalunya”, va piular cap a migdia. Durant la jornada, Petro va visitar diversos punts de votació com ara l’Escola de la Concepció i l’Escola Industrial. Aquesta darrera fou el principal col·legi electoral de l’1-O i, arran de la repressió policíaca, milers de persones s’hi van congregar per a protegir-la.

“Set-cents ferits, l’esquerra tradicional i la dreta espanyola els refusen. Però heus ací una democràcia ciutadana. Catalunya”, va piular Petro, que durant el vespre va ser present en el recompte de vots. “Per Espanya aquesta urna [el missatge anava acompanyat d’una fotografia d’una urna] es va tornar subversiva, terrorista, castrochavista. Els seus canals privats esclaten en odi, el poble surt a cantar”, va afegir més tard.

A la nit, després del discurs de Mariano Rajoy, en el qual va defensar la repressió i la violència contra l’1-O, el nou president Colombià va penjar a les xarxes un vídeo d’un repic d’atuells. “Deu del vespre. Després del discurs de Rajoy menyspreant el referèndum, esclata el repic d’atuells a tot Catalunya”, va escriure.

“Així es viu la vaga general de Catalunya”

Els dies posteriors a l’1-O, Petro va continuar per Barcelona. “L’experiència que deixa Catalunya: un poble organitzat, capaç de l’autogestió, que es mobilitza permanentment i té clars els seus objectius”, va piular l’endemà. El 3 d’octubre, el nou president colombià va ser testimoni de les marxes i protestes de la vaga general.

Més tard, quan va tornar a Colòmbia, no es va oblidar del cas català i va continuar piulant sobre l’enduriment de la repressió i la persecució dels dirigents de l’independentisme. “I diuen que és una democràcia”, va escriure, quan es va saber que Rajoy volia intervenir Catalunya i aplicar l’article 155.

El vespre del 27 d’octubre, després de la declaració d’independència, Rajoy va anunciar l’activació del 155 i de la persecució judicial contra el govern de Carles Puigdemont. “Rajoy tracta de restablir la monarquia en la República de Catalunya. Quina serà la posició de les repúbliques llatinoamericanes ex-espanyoles?”, es va preguntar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor