Així us ho hem explicat: els vint articles clau de VilaWeb per a entendre la guerra d’Ucraïna

  • Durant aquests tres anys, el diari ha ofert tot de cròniques sobre el terreny, anàlisis i entrevistes per intentar de fer entendre més bé la guerra i les conseqüències que té

VilaWeb
Vicent Partal, el novembre del 2023, al sotan de l'escola d'Iahidne on els russos van tancar 358 persones i les van obligar a viure amb els morts. Rere aquesta porta amagaven un calendari rudimentari per saber quin dia eren.
22.02.2025 - 21:40
Actualització: 22.02.2025 - 21:44
00:00
00:00

Durant aquests tres anys de guerra VilaWeb ha fet un gran esforç per mantenir informats als lectors de la situació sobre el terreny i de les conseqüències del conflicte. Ací teniu alguns dels articles més rellevants que hem publicat.

 

Deu preguntes des de l’independentisme català sobre Ucraïna, Rússia, l’autodeterminació i l’imperialisme. Editorial de Vicent Partal, publicat unes hores abans del començament de la invasió.

Rússia ataca Ucraïna: la guerra ha començat. El minut a minut de les primeres hores de la guerra amb l’atac llampec de l’exèrcit rus sobre Ucraïna.

Kalàixnikovs i barricades a l’Òpera d’Odessa. La crònica d’Alfons Cabrera, d’Odessa estant, de com es preparaven els ciutadans de la ciutat per plantar cara a un assalt de les tropes de l’exèrcit rus que mai no va arribar. Publicat el 6 de març de 2022.

“Recordo l’època soviètica, però això d’ara és més perillós”. Josep Nualart Casulleras va entrevistar el març del 2022 una activista russa de llarga trajectòria en la defensa dels drets humans, que relatava la por que passaven i que la va dur a demanar l’anonimat.

“Tornarem per reconstruir Mariúpol”. Esperança Camps va recollir l’abril del 2022 el relat emocionat, d’Albaida estant, d’una ucraïnesa que acabava d’abandonar el seu país.

Per què la guerra dUcraïna és tan aturada, mig any després d’haver començat? Una anàlisi publicada el 20 d’agost de 2022, quan cap dels dos exèrcits no havia aconseguit avenços significatius d’ençà de principi de juliol.

L’històric discurs d’annexió de Putin, en català. El 30 de setembre de 2022 vam oferir en català el discurs amb què Putin va decretar l’annexió de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson.

La vida a Kherson, destruïda i assetjada. El desembre del 2022 vam publicar una col·lecció de fotografies del fotògraf Roman Pilipey, que treballa a la zona d’ençà que va començar la guerra.

Amb en Víktor, un dia més en la vida de Kíiv. El febrer del 2023, Tomáš Bella retratava la vida d’un ciutadà normal de Kíiv un dia qualsevol enmig de la guerra. Quan les coses més quotidianes i normals, dormir, per exemple, passen a ser decisions de vida o mort.

Rússia controla Bakhmut mentre Ucraïna en compta el cost en vides i mutilats. El juny del 2023, Samantha Schmidt i Kostantin Khudov ens explicaven les històries de sis combatents ucraïnesos que han estat víctimes de ferides importants i es recuperen a Lviv, mentre pensen en tot allò que han deixat enrere.

Rafael Poch: “Ucraïna perd la guerra”. El juny del 2023, Andreu Barnils entrevista el periodista català que durant molts anys ha treballat de corresponsal a Moscou.

Les estacions de metro de Khàrkiv es transformen en escoles per protegir els nens. El setembre del 2023, Alex Horton, Serhii Korolchuk i Heidi Levine van viatjar fins a Khàrkiv en un dels moments més durs de l’atac rus.

Cròniques des d’Ucraïna de Vicent Partal. El novembre del 2023, el director de VilaWeb va viatjar fins a Ucraïna, des d’on va publicar una sèrie de cinc cròniques: Tren nocturn a Kíiv; L’horror, la mort, la guerra i un grafit de Banksy; “Palianitsia!, Palianitsia!” Una guerra, també, cultural a Ucraïna; Dos soldats. Dues històries, i El paper renovat dels tàtars de Crimea, desafiant una història de persecució.

Rússia i Ucraïna lluiten per una ciutat morta: la batalla d’Avdiivka. El novembre del 2023, Francesca Ebel i Serhii Korolchuk van entrar a la ciutat on ja tenia lloc la batalla més dura de la guerra.

Danylo Mokryk: “No es pot entendre la guerra d’Ucraïna sense entendre la mentalitat genocida”. Una entrevista amb el company del diari The Kyiv Independent, autor d’un documentari en què es pregunta si l’agressió russa constitueix o no un genocidi.

Cedir territori en canvi de la pau: l’antic tabú que ara guanya força entre els aliats d’Ucraïna. Ellen Francis analitzava el novembre del 2024 els primers senyals que els aliats començaven a estar cansats de la guerra.

Volodímir Iermolenko: “Rússia no està en guerra amb Ucraïna i prou, sinó amb Europa”. El juny del 2024 entrevistàvem el filòsof ucraïnès.

“Benvinguts a Rússia!”, entrem amb les tropes ucraïneses al territori rus que han ocupat. L’agost del 2024, les tropes ucraïneses entraven a Rússia i amb ells ho feien Siobhán O’Grady i Tetiana Burianova per explicar-nos amb què es trobaven.

La promesa d’un futur en pau, al cim del Canigó ucraïnès. L’Hoverla, la muntanya més alta d’Ucraïna, ha esdevingut un punt de pelegrinatge per als ucraïnesos que volen fugir de l’angoixa de la guerra i l’octubre del 2024 Kostiantyn Khudov ens en descrivia el pelegrinatge.

Tots sols contra el perill, aquests voluntaris protegeixen Kíiv dels atacs nocturns dels drons russos. A punt de fer tres anys de la guerra, coneixíem de primera mà en aquest reportatge un grup de voluntaris que cada nit s’enfronta als atacs russos contra la capital d’Ucraïna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor