Així s’aprofita l’extrema dreta de la tragèdia de la gota freda: “Ací no hi ha sigles, només Espanya”

  • Entitats, partits, càrrecs electes, pamflets i influenciadors fa dies que s'aprofiten del dolor i els estralls

VilaWeb
Redacció
07.11.2024 - 21:40
Actualització: 07.11.2024 - 21:45

La tragèdia de la gota freda al País Valencià ha desencadenat un moviment de solidaritat inaudit, i desenes de milers de persones s’han mobilitzat per a fer-hi tasques de neteja. Per desgràcia, el drama, que ha llevat vides i esperances, també ha despertat les ànsies de l’extrema dreta per treure’n rèdit polític i econòmic. Entitats, partits, càrrecs electes, pamflets i influenciadors fa dies que s’aprofiten del dolor i els estralls causats pel fang.

Un dels actors és Revuelta, una organització juvenil amb vincles amb Vox, que ha convertit la distribució d’ajuda en una gran obra de propaganda espanyolista. Tot plegat, a la vegada que menysté la feina de les ONG i s’apropia de les protestes de Paiporta contra Sánchez, Mazón i els reis espanyols. “Els hem destrossat el cotxe, però només l’hem pogut colpejar amb un pal a l’esquena”, va admetre un dels seus membres, segons El Diario, mentre un altre lluïa simbologia de la División Azul.

Revuelta, que va néixer la tardor passada en les protestes contra la investidura de Pedro Sánchez, no opera pas tot sol, i ha teixit complicitats amb unes altres organitzacions i rostres coneguts, com ara, la influenciadora Roro –criticada per promoure una imatge de dona servil i conservadora–, que té més de vuit milions de seguidors a les xarxes socials. “M’han dit que és una associació que finança Vox i m’és igual. No hi veig el problema”, ha declarat.

L’estratègia de treure rèdit d’una tragèdia no és nova, i l’extrema dreta fa dècades que ho fa. A Itàlia, CasaPound, un grup neofeixista, ha estirat els tentacles en crisis, com ara els terratrèmols dels Amatrice (2016) i les inundacions de Ligúria (2011). Revuelta també ha unit esforços amb Núcleo Nacional, un moviment de caràcter neonazi. “Ací no hi ha sigles, només Espanya”, ha dit el grup a la xarxa X. Els seus membres, que solen vestir de negre, també han actuat conjuntament amb els de la Falange.

A València i la rodalia actuenuns  altres grups d’extrema dreta i feixistes, entre els quals, Facta, Hacer Nación, Se Acabó la Fiesta, España 2000, Democracia Nacional, Yomus, Devenir Europeo i Desokupa. Així mateix, en els aldarulls de Paiporta també s’hi va veure Jaume Vives Vives, conegut ultracatòlic amb vincles amb Hazte Oír i ideòleg de Tabàrnia.

Les mentides i l’audiència

L’extrema dreta també aprofita la tragèdia per propagar notícies falses i mentides amb la intenció de fer audiència i crear un relat alternatiu. Ara fa uns dies, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va ser enregistrat saludant un dels principals agitadors informatius, Javier Negre, a la porta del Centre de Coordinació d’Emergències.

D’ençà del 29 d’octubre, Negre i el seu pamflet Estado de Alarma han esbombat  tota mena de falsedats, com ara, que el radar meteorològic de València no funcionava i no va preveure els estralls de la gota freda. La magnitud de la mentida va obligar l’Agència de Meteorologia espanyola (AEMET) a intervenir-hi amb un desmentiment públic.

Un altre reporter d’aquest pamflet, l’extremista Vito Quiles, es dedica a seguir Alvise Pérez, amb qui va compartir llistes a les eleccions europees, i a escampar mentides, com ara, que a Alfafar (Horta Sud) es llença la roba de les donacions en un abocador. El govern municipal, del PP, ja ho ha negat rotundament.

L’aparcament del centre comercial de Bonaire (Aldaia, Horta Sud) ha estat una mina d’or per a la desinformació. El propagandista Bertrand Ndongo –vinculat a Vox i a Periodista Digital– va fer córrer que dins les instal·lacions hi havia 700 cotxes atrapats, mentre el presentador del programa conspiranoic de Cuatro Horizonte, Iker Jiménez, afirmava que hi havia “molts cossos”. Dimarts, els serveis d’emergència van confirmar que no hi havia cap víctima.

Aquests dies, també han generat polèmica dos col·laboradors d’Horizonte. Per una banda, l’ultra Rubén Gisbert, a qui van enxampar rebolcant-se sobre el fang abans d’una connexió en directe per donar un toc més dramàtic a la connexió. “M’he equivocat, ho sento. No esperava que fossin tan a sobre meu, enregistrant-me, vigilant-me i orquestrant tot això”, ha dit.

Per una altra, el youtuber Ángel Gaitán, que del plató estant va fer un al·legat ideològic: “Sóc fatxa. M’he assabentat aquesta setmana que ser fatxa és una cosa similar al que jo em pensava que era ser normal: ser espanyol, estimar el teu país i fer coses per als altres.” Però això no va ser tot. Més tard, es va fer viral un vídeo en què Gaitán sortejava l’ajut d’una vintena de furgonetes amb un sistema molt pervers: els municipis que tenien més m’agrades s’emportaven el material.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor