05.05.2018 - 22:00
‘Al mes de juny ja no tindrem diners per a contractar ni “APM”, ni “Polònia”, ni res.’ L’advertiment el va fer el director de TV3, Vicent Sanchís, a principi d’any, alertant del perill financer que corren els mitjans públics. D’entrada, l’agència tributària espanyola els reclama trenta milions d’euros en virtut de la nova llei de contractes del sector públic i cent seixanta-vuit per un canvi de criteri en la deducció de l’IVA dels darrers cinc anys. Ara la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha presentat recurs contra aquesta mesura, de manera que encara no els ha de pagar. Malgrat tot, el seu impacte, que ja comença a notar-se a la graella de TV3, afecta profundament la preparació de la temporada televisiva vinent.
La primera conseqüència que els espectadors van veure en pantalla va ser la substitució de ‘Tarda oberta’, el magazín produït per Mediapro, per un programa amb treballadors de la casa. Més enllà d’això, fins ara la retallada no s’havia notat gaire perquè els continguts dels darrers sis mesos havien estat pressupostats i encarregats l’any anterior, però cada cop són més els maldecaps a l’hora de confeccionar la graella. Ho explica Sígfrid Gras, cap de programes i adjunt a la direcció de TV3: ‘A efectes pràctics, ja es comença a notar en la ficció. Normalment tenim tres sèries de ficció pròpies cada any i enguany només en tenim dues.’
Al gener es va estrenar la comèdia negre ‘Benvinguts a la família’ i al darrer trimestre s’emetrà la segona ficció pròpia. Abans, a principi de setembre, s’haurà emès ‘La catedral del mar’, una coproducció amb Antena3 i que la cadena espanyola ja haurà estrenat a l’estiu. ‘S’ha pogut fer perquè ens costa menys de la meitat d’una ficció i perquè ja l’havíem pressupostada quan es va fer la retallada’, apunta Gras.
‘Com si fos ahir’, en perill?
També es dubta del futur de ‘Com si fos ahir’, la telenovel·la que s’emet cada migdia. Tot i que és una producció interna i on més han retallat ha estat en els continguts de productores externes, no és al pla de contenció per al setembre. ‘Ara ho volem revertir’, deixa clar el cap de programes de TV3. Tot i això, la decisió final s’haurà de prendre les setmanes vinents.
‘No podem dir-los al juny que el setembre no continuen, fins i tot per un problema de trama. Nosaltres hem fet “la Bíblia” (el document bàsic de continguts dels trimestres vinents) pensant que hi continuarà. Tenim un planter d’actors de primera fila que si no els ho garanteixes cercaran fer algunes altres coses’, adverteix.
Retorn de Ricard Ustrell
Arran de la retallada, TV3 prepara nous programes d’entreteniment més econòmics que la ficció. En les setmanes vinents s’estrenarà ‘Matriculats’, sobre el món de les autoescoles amb un estil semblant de ‘Aeroport’. També és previst que Ricard Ustrell torni a TV3 a principi de juny, aquest cop amb una adaptació televisiva del ‘Quatre gats’, espai d’entrevistes que fa a ‘el Suplement’ de Catalunya Ràdio. El programa s’emetrà els diumenges després del ’30 minuts’.
Aquesta mateixa franja horària, l’ocuparà la corredora de muntanya Núria Picas amb ‘Aire lliure’, una producció del departament d’esports de TV3. A cada episodi sortirà a fer esport amb personalitats catalanes.
‘A partir de juliol començarà a ser fort, però serà molt més dramàtic a partir del setembre si no ens arriben diners, serà una graella no-competitiva’, apunta Sígfrid Gras. Habitualment, quan es preveu l’hora punta, es programen diferents continguts per a cada dia de la setmana. Per a després de l’estiu, TV3 té al calaix tres productes d’entreteniment propis que, seguint la norma habitual, s’haurien d’estrenar esglaonadament: a l’octubre, al desembre i al febrer. Però no és clar que això pugui ser. ‘No ens agradaria haver-los d’estrenar tots al setembre, perquè voldria dir que no hem rebut prou fons’, diu.
El primer d’aquests programes és ‘Els meus pares’, una sèrie documental en la qual la periodista Gemma Nierga torna a TV3 per descobrir els progenitors de persones populars i reconegudes en la música, l’esport, el periodisme o el teatre.
‘El Foraster’ pot tornar gràcies a un patrocinador
La CCMA va anunciar al febrer que no es gravarien més episodis de ‘el Foraster’, un dels programes de més succés, arran de la retallada pressupostària. Tanmateix, TV3 és a prop de tancar un patrocini que permetrà enregistrar una nova temporada a partir de la tardor, que podria emetre’s en dues tandes tal com ha passat amb la darrera.
Aquesta fórmula, però, no serveix per a tots els programes. ‘Tu pots mirar de patrocinar “el Foraster”, el “Cases d’algú”, el “Joc de cartes”… però costa molt patrocinar el “Polònia” més enllà de posar-hi una careta’, diu Gras. Com més blanc és, més fàcil és trobar una marca que s’hi vulgui anunciar.
La inclusió de publicitat pot ajudar a les finances, però planteja el debat de fins on pot arribar: ‘Hi hem d’entrar per una necessitat econòmica, però també hem d’establir-hi uns límits. Això no pot condicionar les trames de la telenovel·la.’
Drets esportius de mínims
Veure a TV3 grans esdeveniments esportius serà cada cop més difícil. Per començar, enguany no s’ha retransmès la final de Copa de futbol ni tampoc no es podran veure partits de l’estiu com la gira de pre-temporada del Barça o la Supercopa.
A més, això també passarà amb la Lliga de Campions, no pas per la retallada pressupostària, sinó perquè Mediapro l’oferirà tota com a producte de pagament. ‘Com que l’hem perduda, teníem un interès especial de poder optar a paquets futbolístics com la Copa, però només ho podrem fer si tenim diners. Si no és així, hi haurem de renunciar’ diu Gras.
Amb poques possibilitats d’oferir futbol d’elit català, la televisió pública mantindrà només els drets de l’Eurolliga de bàsquet i d’esports com l’hoquei o l’handbol.