18.03.2020 - 21:50
El govern espanyol bloca des de diumenge els estocs i remeses de màscares de què disposen els productors i distribuïdors. El Ministeri de Salut ha obligat les empreses a informar de la quantitat d’estocs que tenen i de la capacitat de produir-ne o d’importar-ne diàriament, i ha retingut el material a l’origen. En alguns altres casos, ha estat directament la Guàrdia Civil que les ha requisades. Només ahir en va confiscar 68.913, segons xifres d’Efe, majoritàriament en remeses localitzades en alguns aeroports, però també en fàbriques que ja s’havien posat al servei dels requeriments del govern espanyol.
En un moment en què els sanitaris alerten de l’escassetat de màscares i de material en general als centres de salut i hospitals, el govern de la Generalitat de Catalunya i alguns altres executius de l’estat espanyol han denunciat que la gestió centralitzada del material impedeix que arribi a temps. És el cas de les quatre mil màscares que havien d’arribar a l’hospital d’Igualada i que han estat blocades pel govern espanyol. Fonts del sector de la producció i distribució de màscares consultades per VilaWeb expliquen que tenen estocs paralitzats mentre esperen que el govern espanyol els indiqui què han de fer. La centralització de les màscares també ha fet que sigui gairebé impossible de trobar-ne a les farmàcies, encara que n’hagin encarregat remeses i informin els clients que esperen rebre’n.
L’escassetat de màscares, després de la gran demanda que ja va originar la crisi sanitària de la Xina, s’ha accentuat encara més amb l’emergència europea pel reduït nombre d’empreses que poden produir-ne d’homologades. D’una banda, hi ha les màscares quirúrgiques d’ús sanitari habitual i, d’una altra, les FFP2 i FFP3, d’ús corrent per a la indústria i que són de gran eficàcia perquè els filtres que porten eviten que el qui les duu agafi el coronavirus. De fa setmanes, aquestes màscares es destinen a ús sanitari i formen part de la llista de productes centralitzats per Madrid des de diumenge. Ara, fonts del sector apunten que la producció de màscares FFP2 i FFP3 és molt minsa a l’estat espanyol. Del total que se’n consumeixen, un 80% es fabrica a Àsia i la gran majoria del 20% que es fabrica a Europa prové d’Alemanya. Això és una complicació afegida, perquè el 4 de març el govern alemany va prohibir l’exportació de màscares i de roba de protecció mèdica perquè el país en pogués tenir per a afrontar la crisi sanitària. Els metges de la seguretat social alemanya havien advertit que les existències de materials de protecció dels consultoris i centres de salut serien insuficients arran del pronòstic de propagació dels contagis. Ací, la solidaritat europea també ha estat escassa.
Per tant, la compra i la donació de màscares per part de la Xina serà clau perquè els centres sanitaris en puguin tenir. El Ministeri de Sanitat espanyol va informar dimarts que començaria a repartir un milió de màscares quirúrgiques a les comunitats autònomes, principalment a Madrid. La meitat les va obtenir d’una donació xinesa: un avió de Xangai va descarregar-ne 500.000 a l’aeroport de Saragossa. El ministeri en centralitza les compres i la distribució i això fa que arribin més tard allà on més les necessiten. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries espanyol, Fernando Simón, va admetre ahir que hi havia problemes de proveïment d’equips de protecció i digués que esperava que es resolguessin ben aviat. Mentrestant, els sanitaris han denunciat reiteradament que els falta material per a atendre els malalts i les dificultats afegides que han implicat els canvis del protocol d’ús.
La urgència ha disparat la generositat i la creativitat ciutadana. Associacions i voluntaris han començat a fabricar-ne, però l’escassetat de teixit sanitari homologat i els requeriments per a l’ús sanitari compliquen que empreses del sector tèxtil que s’han ofert a produir-ne ho puguin fer, tal com constaten a VilaWeb fonts d’Ateval, l’associació d’empresaris tèxtils del País Valencià. Mentrestant, grups i associacions xineses continuen aportant material a centres hospitalaris. Dimarts la comunitat xinesa de Reus en va donar tres mil a l’hospital Sant Joan de la ciutat.
La falta de màscares no afecta únicament els Països Catalans i l’estat espanyol. Arran de la situació tan greu que viu Itàlia, amb 475 morts i 4.207 casos detectats ahir, el govern de Giuseppe Conte vol augmentar la producció estatal de màscares i ha mobilitzat els tallers de les presons que fins ara es dedicaven a la producció tèxtil perquè en produeixin. La decisió va arribar quan la restricció de visites imposades als presos per a evitar la propagació del coronavirus havia originat motins i protestes als centres penitenciaris.
Amb les empreses i fàbriques de distribució blocades a tot l’estat, és molt difícil que les farmàcies tornin a tenir màscares per a vendre. Fedifar, la Federació de Distribuïdors Farmacèutics, que aplega totes les empreses de distribució farmacèutica de gamma completa que operen a l’estat espanyol, ha dit a VilaWeb que els majoristes ja no tenen màscares ni gel hidroalcohòlic perquè el govern espanyol ha intervingut directament els fabricants. Per tant, és gairebé impossible que se’n puguin trobar encara en cap farmàcia.