Aitana Mas, una enginyera corredora de fons per a reconstruir ponts dins el Botànic

  • Perfil de la vice-presidenta del Consell, que avui prendrà possessió en substitució de Mónica Oltra

VilaWeb
Esperança Camps Barber
29.06.2022 - 21:40
Actualització: 29.06.2022 - 21:43

La nova vice-presidenta del Consell, Aitana Mas, no era en el lloc adequat en el moment just. Quan la seua amiga i mentora, Mónica Oltra, va dimitir dimarts de la setmana passada, era de viatge a Grècia amb la seua parella i el seu fill, Aimar, de pocs mesos. Havia aprofitat que no hi havia sessió de control a les Corts per fer aquesta escapada. Així i tot, Compromís va decidir que ella havia de ser la successora d’Oltra a la dreta del president Ximo Puig. La proposta la va fer Oltra mateix. Just tres dies abans de la dimissió, Aitana Mas havia participat en la festa del riu. Seia a primera fila i va ser de les dirigents del partit que, en acabar el míting d’homenatge a Oltra, va pujar a ballar dalt l’escenari.

Aitana Mas, la primera per la dreta, ballant a l’escenari del míting de Compromís (fotografia: Prats i Camps).

El mateix dia de la dimissió, ja fora de València, Mas va fer una piulada d’agraïment a la dirigent d’Iniciativa per tota la tasca feta durant els set anys al govern valencià.

A les primeres declaracions que va fer ahir a la televisió d’À Punt, encara refent-se de la covid, Aitana Mas va dir una frase que no és gaire habitual en política: “Seré una vice-presidenta transitòria; Oltra té el lloc per a tornar quan es demostre que és innocent.” D’aquesta manera no se n’eixia ni un mil·límetre del discurs oficial de la coalició, que espera poder repescar una Mónica Oltra exonerada de tota culpa i amb tota la potència per a encapçalar la llista electoral del 2023. Tampoc no sortia del guió que ha marcat la seua carrera política: no fer nosa al partit, no incomodar-lo, estar sempre a disposició.

Els rècords d’una corredora de fons

Aitana Mas (Crevillent, Baix Vinalopó, 1990) farà trenta-dos anys dissabte, tan sols dos dies després d’haver pres possessió dels càrrecs de vice-presidenta del Consell, consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i secretària i portaveu del Consell. Té si fa no fa la mateixa edat que tenia Vicent Marzà quan va arribar a la Conselleria d’Educació Cultura i Esports, l’any 2015. Però és el primer membre del Consell que ha nascut en la dècada dels anys noranta del segle passat. És, per tant, una millennial. Els seus pares van ser militants d’Esquerra Unida, però amb els anys s’han acostat a Compromís.

És enginyera tècnica d’obres públiques per la Universitat d’Alacant i es va especialitzar en hidrologia. També va fer un màster en direcció i gestió d’esdeveniments, comunicació i relacions a l’Esden Bussines School, una escola de negocis internacional amb seu a Barcelona, a més de Madrid, Londres, Bogotà i Milà.

La nova vice-presidenta del Consell és corredora de fons i campiona de curses de camp a través, i té molta vinculació amb el club d’atletisme Marató, de Crevillent. Allà, diuen, no es deixa escapar ni una Sant Silvestre, per exemple. Amb tot, la carrera política que l’ha duta als palaus de Castellfort o dels Català de Valeriola, seus dels departaments que assumeix, no ha estat de fons, sinó a còpia d’esprintades que l’han duta a batre rècords de precocitat.

La legislatura 2011-2015 va ser regidora a l’oposició a Crevillent. També va encapçalar, quan tenia vint-i-un anys, la llista de Compromís al congrés espanyol per Alacant. Va ser la candidata més jove de tot el país i de tot l’estat espanyol fins aquell moment. L’any 2015, amb el primer govern del Botànic, va ser nomenada secretària autonòmica de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, amb el conseller Manuel Alcaraz –d’Iniciativa, com ella. A les eleccions a les Corts del 2019 va treballar durament la seua candidatura a les primàries per a encapçalar la llista de Compromís per Alacant. Ho va aconseguir, va ser la cap de llista i passà davant de qui ho havia estat en la convocatòria anterior, el conseller d’Economia, Rafael Climent. Amb aquesta victòria obtenia un altre triomf moral: desempallegar-se de la tutela del clan Mollà (Pasqual Mollà, pare de la consellera Mireia Mollà) que controlava Iniciativa al sud del país.

Lideratge d’Iniciativa

Orgànicament, dins el partit, també ha anat adquirint galons. El mes de febrer passat, al sisè congrés d’Iniciativa del Poble Valencià, va ser elegida coportaveu del partit, juntament amb Alberto Ibáñez, un dels homes més afins a Mónica Oltra. La seua candidatura va ser l’única que es va presentar. Mas s’ha caracteritzat fins ara pel fet d’estar sempre a disposició del partit. L’única decisió que no li ha eixit com esperava ha estat la de proposar-se com a síndica de Compromís a les Corts el mes de gener, després de l’eixida de Fran Ferri. Finalment, la coalició va optar per Papi Robles i ella va quedar com a portaveu adjunta.

Una enginyera per a refer ponts

Quant als objectius que s’ha proposat com a vice-presidenta i portaveu del Consell, hi ha el de refer els ponts. Encara que la seua especialitat és la hidrologia, haurà de recórrer a la formació d’enginyera per a reconduir les relacions entre el PSPV i Compromís, molt deteriorades després de l’afer d’Oltra. “El Botànic no es pot permetre aquestes batalles”, va dir a la televisió d’À Punt.

Aquest cap de setmana, abans de poder celebrar el natalici, haurà de participar en la seua primera reunió del Consell. Després compareixerà a la conferència de premsa per a informar dels acords presos. Al torn de preguntes, molt probablement, n’haurà de respondre moltes de relacionades amb el seu accés a la vice-presidència. Serà a Benicàssim, on el govern valencià es reunirà per a commemorar, de manera simbòlica, el quarantè aniversari d’un estatut d’autonomia que es va aprovar vuit anys abans que la vice-presidenta Mas nasqués.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor