Aitana Bonmatí, en l’acte de recollida de les Creus de Sant Jordi: “He rebut més crítiques pel fet de parlar català que pel fet de jugar a futbol”

  • La futbolista del Barça ha demanat a les autoritats que vetllin per preservar la llengua, "permanentment atacada i que pateix una davallada en l'ús social"

VilaWeb

Text

Pere Millan Roca

23.12.2024 - 20:26
Actualització: 23.12.2024 - 23:25

La migcampista del Barça Aitana Bonmatí ha defensat el català en l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi, reconeixement que ha rebut pels seus mèrits esportius, que inclouen dues Pilotes d’Or i dos premis The Best de la Fifa, que l’acrediten com la millor futbolista del món en categoria femenina. A més, ha criticat les desigualtats de gènere i ha desitjat que el creixement del futbol femení contribueixi a “canviar consciències”.

La futbolista ha començat el discurs d’agraïment expressant que se sent plenament catalana. “És un honor ser aquí. Els que em coneixeu sabeu que és un premi especial per a mi pel meu sentiment de pertinença a Catalunya”, ha afirmat. En la mateixa línia, ha defensat la catalanitat del Barça: “No entendria el Barça sense Catalunya, ni Catalunya sense el Barça.” Més endavant, ha insistit que el català és la seva llengua materna i ha lamentat les crítiques que ha rebut en els darrers anys pel fet de parlar-lo públicament. “He rebut més crítiques pel fet de parlar català que pel fet de jugar a futbol”, ha dit.

aitana bonmatí

Tot seguit, s’ha adreçat directament a les institucions polítiques per demanar-los que vetllin per preservar la llengua, “permanentment atacada i que pateix una davallada en l’ús social”. També ha demanat que es garanteixi l’ensenyament de la llengua als nouvinguts.

D’una altra banda, ha criticat les desigualtats de gènere. Concretament, ha parlat de la distància salarial i ha desitjat que la tasca de futbolistes com ella serveixi per a canviar consciències.

Podeu escoltar el discurs íntegre d’Aitana Bonmatí, ací:

Illa elogia la feina dels premiats

En l’acte, el president Illa també ha lliurat la resta de guardons als premiats d’enguany. Han rebut la distinció: Claudi Alsina, catedràtic de matemàtiques; Àngels Barceló, periodista; Aurora Batet, castellera; Pilar Bayer, catedràtica emèrita de àlgebra; Aitana Bonmatí, futbolista; Jordi Camí, metge i catedràtic de farmacologia; Eudald Carbonell, arqueòleg i catedràtic de prehistòria; Josep-Lluís Carod-Rovira, polític i ex-vice-president de la Generalitat; Eduard Fernández, actor; Kílian Jornet, atleta; Isidre Molas, polític i catedràtic en dret constitucional; Salvador Oliva, poeta, traductor i catedràtic de filologia catalana; Maria Antònia Peralba, metgessa; Josepa Plana, pallassa i actriu; Jordi Sabatéyoutuber i activista social; Marta Sanz-Solé, catedràtica emèrita de matemàtiques; Clara Segura, actriu; Carme Torras, matemàtica, informàtica i escriptora; Èlia Torroella, farmacèutica; i, a títol pòstum Joan Ximénez, el Petitet, músic.

Quant a les associacions, han estat guardonades l’Associació Dret a Morir Dignament – Catalunya, l’Associació Softcatalà, el Consell Català del Moviment Europeu, la Fageda Fundació, Filmin, la Fundació Centres d’Alt Rendiment Empresarial i Social (CARES), la Fundació Solidança, Nomada Studio, SOS Racisme Catalunya i la Unió de Pagesos.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha elogiat la feina de les entitats i persones que han guanyat la creu. “Un país que vol ser gran, just, pròsper i culte té el deure de saber i reconèixer les persones i entitats que el fan gran, just, pròsper i culte. Perquè vosaltres feu millor Catalunya i ens feu millors”, ha dit. “La vostra excel·lència ens ajuda a esforçar-nos i a voler ser millors. El vostre exemple ens diu que totes les persones tenim alguna cosa a oferir als altres”, ha afegit.

En l’acte de lliurament d’aquests reconeixements, que s’ha fet al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), també ha intervingut el president de la Fageda, Josep Maria Bonmatí, que ha felicitat tots els guanyadors perquè “enriqueixen la cultura, milloren i dignifiquen la vida de milers de persones i contribueixen a la prosperitat de Catalunya”.

El catedràtic de matemàtiques Claudi Alsina ha donat les gràcies i ha defensat la necessitat de ser agraïts: “Caldria imitar els americans i dotar-nos d’un dia d’acció de gràcies. Hem copiat el Black Friday, ara només falta copiar l’acció de gràcies”, ha dit enmig de rialles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor