02.02.2021 - 21:50
|
Actualització: 03.02.2021 - 18:56
Abans de l’arribada del coronavirus, treballaven en sectors molt diversos, com l’arquitectura, la gastronomia i l’hoteleria. La pandèmia els va frenar completament. Però el cervell no parava de funcionar. Què podien fer? De seguida van veure que faltaven màscares, i que serien un element essencial en la lluita contra la covid-19. Calia fabricar-ne. I tenien clar que no podien fer qualsevol mena de màscara, havien de protegir.
Així va començar el projecte d’aquests quatre joves eivissencs i dos castellonencs que ara triomfa. Els sis amics van ajuntar tot els estalvis que tenien i es van llençar de cap a la piscina. Al maig van comprar la primera màquina. Volien fer una mena de màscara que no existia. Que fos transpirable com una quirúrgica, però que a la vegada protegís com una FFP2.
Finalment van començar-ne a produir. No era el millor moment, perquè al maig semblava que la pandèmia començava estar controlada, però no es van aturar. Van decidir de fer una màscara amb una tela que tenia una eficàcia antibacteriana del 99,9%, però amb un teixit més agradable a la cara que permetia de respirar més bé. La van anomenar Airnatech Plus. Una màscara que s’ha acabat convertint en una de les més segures del mercat, segons el certificat de l’Associació d’Investigació de la Indústria Tèxtil al País Valencià. A més, es pot rentar vint vegades per reutilitzar-la.
Gràcies a l’èxit obtingut, al setembre van comprar una altra màquina, i com que la demanada no parava de créixer, a l’octubre en van adquirir una altra. Al novembre, sis més, i a final de mes han d’arribar a Castelló encara més màquines. Totes aquestes màquines han de permetre d’augmentar la producció de màscares fins a les 360.000 unitats diàries. Ara l’empresa compta amb cent vint treballadors que fabriquen 120.000 màscares cada dia, disponibles en diferents models i colors. Els mesos vinents esperen duplicar la plantilla.
Actualment, la màscara Airnatech Plus representa el 30% de la seva producció, i la major part de la demanada que tenen ara mateix no és d’aquesta màscara sinó de les màscares FFP2. De fet, aquesta empresa castellonenca anomenada Airtnatech Antiviral s’han convertit en un dels principals fabricants d’aquesta classe de màscares a l’estat espanyol. A més, exporten a diversos països d’Europa, com Alemanya, Suècia i Àustria, que és on venen més darrerament. D’ençà que aquests estats han fet obligatòria la màscara FFP2 en espais tancats, com les botigues i el metro, la demanada s’ha triplicat. Una tendència que esperen que creixi, perquè estan convençuts que molts més països també la faran obligatòria. Ara es preparen per fer front a aquesta nova situació.