AIReF veu “molt improbable” que la Comunitat Valenciana complisca l’objectiu de dèficit en 2016

  • L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha assenyalat este dijous que veu "molt improbable" que la Comunitat Valenciana puga arribar a l'objectiu de dèficit en 2016. L'entitat ha publicat este dijous l'ampliació de l'avaluació sobre els Plans Econòmic Financers (PEF) de les comunitats que no van incomplir l'objectiu de dèficit en 2015 i veu dificultats per complir l'objectiu d'enguany (-0,7) a Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Múrcia i Comunitat Valenciana.

VilaWeb
Redacció
07.07.2016 - 18:54

VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha assenyalat este dijous que veu “molt improbable” que la Comunitat Valenciana puga arribar a l’objectiu de dèficit en 2016. L’entitat ha publicat este dijous l’ampliació de l’avaluació sobre els Plans Econòmic Financers (PEF) de les comunitats que no van incomplir l’objectiu de dèficit en 2015 i veu dificultats per complir l’objectiu d’enguany (-0,7) a Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Múrcia i Comunitat Valenciana.

El passat 8 de juny l’AIReF ja va fer una primera avaluació dels PEF de les comunitats que ja ho havien presentat, però faltaven per fer-ho Principat d’Astúries, Illes Balears, Cantàbria, Catalunya, Regió de Múrcia i Comunitat Valenciana, que encara eren en procés d’avaluació.

Ara amb tota la informació disponible, l’autoritat fiscal advertix sobre el possible incompliment de l’objectiu de dèficit de 2016 en aquestes sis comunitats, però en canvi veu possible, tot i que amb diferent grau de probabilitat, que puguen arribar a l’esmentat objectiu les regions d’Andalusia, Astúries, Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Madrid, Navarra i La Rioja.

En concret, l’AIRef assenyala que és “molt improbable” que la Comunitat complisca l’objectiu de dèficit de 2016 perquè, tot i que destaca que s’ha eliminat el fons de finançament autonòmic en la previsió de tancament, aprecia “incerteses” en altres partides d’ingressos que considera que s’han corregit “lleugerament a l’alça” com l’ITPyAJD, taxes i resta de transferències corrents i de capital.

Respecte als llocs de treball, l’entitat assenyala que l’evolució plantejada al PEF “no sembla compatible” amb el creixement previst per l’AIReF.

Tot i això, recalca que l’anunci de la millora en 700 milions en la liquidació de 2014 dels recursos subjectes a lliuraments a compte i liquidació per al conjunt de les CA, “pot incidir sobre els ingressos de la comunitat al tancament en una quantia que a la data no se sap”.

Alhora i tot i que admet que la Comunitat ha adoptat un acord de no disponibilitat i un certificat de retencions per import d’una dècima de PIB, que afecta els capítols II, IV, VI i VII, matisa que això “no suposa un efecte addicional a les previsions de l’AIReF realitzades per a l’informe de pressupostos, ja que l’esmentat efecte estava inclòs en la informació enviada sobre el pressupost de la Comunitat com a ajust d’inexecució”.

EXERCICI 2017

En relació amb l’exercici 2017, l’AIRef considera “molt improbable” que la regió valenciana complisca les seues previsions de tancament per a aquest any perquè ajustant-se a la sendera de l’APE, preveu arribar a un dèficit del 0,5% PIB.

Pel que fa a la regla de despesa, l’exercici 2015 va llançar un creixement de la despesa computable del 6,2%, front a una taxa de referència de l’1,3%, excedint en 679 milions, un 0,7% del PIB, la despesa màxima permès per la regla.

En este sentit, assenyala que la informació facilitada al PEF, tot i que aporta “molts detalls” respecte a la disponible fins ara, “peca de de certes deficiències que partixen de les dades de 2015 i que comprometen la consistència de les estimacions de despesa computable per a 2016 i 2017, pel que no ha estat possible valorar-les”.

Per esta raó, considera que és “probable” el compliment de la regla de despesa en 2016 i 2017, al qual contribuïx en 2016 l’operació no recurrent imputada a 2015, perquè el criteri actual d’avaluació d’esta regla permet evolucionar la despesa computable fet, incloent operacions que no van a replicar-se a l’exercici següent.

CONCLUSIONS GENERALS

D’altra banda i respecte al conjunt d’autonomies espanyoles, l’entitat destaca que els plans econòmic financers de les comunitats s’ajusten en general als objectius d’estabilitat fixats en la sendera 2016-2017 proposta pel Govern en l’actualització del programa d’estabilitat, si bé es tracta d’objectius provisionals en espera de les decisions finals de la Comissió Europea.

En relació amb 2016, afirma que les comunitats han ajustat, amb caràcter general, els seus escenaris pressupostaris a la sendera proposta pel Govern i fins i tot alguna d’elles, amb una execució “rigorosa” dels seus comptes podria situar el saldo negatiu per sota del -0,7% previst.

Concretament, Cantàbria, Castella i Lleó i Madrid, comunitats per a les que l’AIReF preveia un tancament lleugerament superior al -0,7%, han ajustat el seu escenari a la sendera de dèficit proposta i ara l’autoritat fiscal considera “factible” que es complisquen les seues estimacions.

Per contra, a Andalusia, Principat d’Astúries, Illes Balears i la Comunitat Foral de Navarra la correcció de l’objectiu d’estabilitat ha suposat un empitjorament en la seua previsió de tancament de 2016, si bé estan dins del grup que l’AIReF veu amb possibilitats de complir amb el -0,7%.

PREVISIONS D’INGRESSOS MÉS REALISTES

Amb més detall, l’AIReF indica que les previsions d’ingressos dels PEF són “més realistes” que les incloses en els pressupostos aprovats, mentre que, per contra, l’escenari de despeses sembla “molt ajustat” tenint en compte la dinàmica de la despesa sanitària estimada per l’autoritat fiscal.

A més, indica que, amb caràcter general, els PEF no incorporen l’adopció dels acords de no disponibilitat de despesa anunciats en el pla d’estabilitat del Govern ni la condicionalitat especial en matèria de despesa sanitària associada al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Tot i això, afirma que Aragó, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Navarra, Múrcia i Comunitat Valenciana, que són les comunitats que requerixen un ajust superior per a arribar a l’objectiu de dèficit, inclouen en el seu pla mesures o compromisos de naturalesa semblant als acords de no disponibilitat de despesa, si bé només a Extremadura s’ha aprovat un acord de no disponibilitat com a tal.

Respecte a les mesures anunciades de sostenibilitat de la despesa sanitària, cap de les quals han presentat els PEF valora els possibles efectes econòmics associats de la seua adhesió a l’instrument de suport a la sostenibilitat de la despesa farmacèutica i sanitària, i al protocol de col·laboració entre l’Administració Central de l’Estat i Farmaindústria.

AJUSTEN ELS SEUS PLANS A L’OBJECTIU DE 2017

Amb vista a 2017, les comunitats també han ajustat, amb caràcter general, els seus escenaris pressupostaris a la sendera proposta pel Govern, que estima un dèficit en les regions del -0,5% del seu PIB.

En relació amb l’objectiu de deute, Astúries i Catalunya presenten en plans econòmics també per incompliment del seu objectiu en 2015, però no inclouen mesures per a corregir esta desviació d’acord amb l’actual criteri del Ministeri d’Hisenda que, de manera semblant a l’avaluació de la regla de despesa, presa com a punt de partida el nivell de deute de l’any anterior sense corregir en excés.

Finalment i en vista d’esta anàlisi, l’AIReF demana novament que es faci una distribució diferenciada d’objectius entre comunitats, que es desenvolupe mitjançant ordre ministerial els criteris d’aplicació de la regla de despesa, que es done publicitat a les consultes que comunitats i ajuntaments realitzen a la Intervenció General, que el Ministeri d’Hisenda revise la seua interpretació respecte al càlcul de la regla de despesa I que es publiquen els plans d’ajust aprovats i els criteris que va a utilitzar per a mesurar el compliment de l’objectiu de deute.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor