03.08.2017 - 20:26
|
Actualització: 03.08.2017 - 20:52
La plataforma de lloguer de pisos turístics Airbnb ha acceptat de col·laborar amb l’Ajuntament de València per establir un marc legal ‘clar’ amb el qual ‘impulsar oportunitats econòmiques i socials, generar ingressos per mitjà de taxes i repartir els beneficis’ que genera el sector entre tots els agents implicats. Tot just ahir, la regidora de Turisme, Sandra Gómez, va anunciar que l’ajuntament volia establir un ‘conveni de col·laboració’ amb Airbnb.
La intenció de l’ajuntament és establir una taxa per als apartaments turístics d’Airbnb i altres plataformes de lloguer de pisos de particulars, limitar-ne el nombre de dies de lloguer a l’any i regular l’oferta d’aquesta mena d’immobles a la ciutat, ja que el sector és a punt de ‘saturar-se’.
Per la seva banda, Airbnb defensa que el lloguer de pisos turístics és una ajuda per a molta gent. En aquest sentit, demana que es diferenciï entre l’activitat econòmica que poden dur a terme les famílies locals i la dels operadors professionals que ja tinguin un negoci. La plataforma subratlla que col·labora amb tres-cents governs de tot el món i que actualment es troba en vies de negociació amb cent administracions a l’estat espanyol.
Airbnb explica que l’any passat va generar 4.170 milions d’euros de facturació a l’estat espanyol i que un amfitrió ‘típic’ guanya de mitjana uns 3.300 euros si comparteix el seu pis trenta-sis nits a l’any.
Acords amb altres plataformes
L’ajuntament no tan sols vol establir convenis de col·laboració i regulació de l’activitat econòmica amb Airbnb, sinó també amb altres plataformes de lloguer de pisos turístics de particulars. Entre les empreses candidates hi ha Homeaway, una plataforma que disposa de 2.000 pisos a València ciutat i la rodalia, 15.000 a Alacant i 1.600 a Castelló i la rodalia.
Homeaway diu que vol reunir-se amb l’ajuntament i estudiar la proposta de col·laboració, però que encara no ha rebut cap invitació formal. ‘Quan la rebem, estarem encantats de seure amb l’ajuntament’ a negociar.
Pel que fa al tipus de gestió dels habitatges anunciats a Homeaway, la meitat els gestionen els mateixos propietaris, mentre que l’altra meitat són gestionats per professionals, segons l’empresa.
Crítiques a la proposta del consistori
L’Associació Empresarial d’Apartaments Turístics del País Valencià (Apartval) es mostra contrària a la regulació del nombre de dies anuals que es pot llogar un habitatge: ‘Si és un mínim, ens sembla adequat, però un màxim, no’, diu l’associació, que es dedica al lloguer de pisos turístics.
Segons el president d’Apartval, José Benavent, la demanda d’habitatge turístic ‘no s’atura’ i aquest estiu ‘es frega la plena ocupació’. Defensa que les dades d’aquesta temporada són millors que les del mateix període de l’any passat i que el sector genera molts llocs de feina i promou el consum de barri.
Pel que fa a l’establiment d’una taxa, Apartval diu que cal estudiar la proposta. No obstant això, destaquen que els hauria agradat de reunir-se amb l’ajuntament abans que fes públiques les mesures, però no els ha estat possible ‘malgrat les reiterades ocasions’ en què diuen que ho han intentat aquestes últimes setmanes.