20.05.2017 - 11:56
La localitat barcelonina va celebrar una en 1987 i llavors es va escollir ser vallesana
BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)
El municipi d’Aiguafreda ha fixat una consulta popular per al diumenge 2 de juliol en la qual es decidirà si la localitat ha de seguir pertanyent a la comarca del Vallès Oriental o passa a formar part de la d’Osona.
L’alcalde de la població, Joan Vila, ha afirmat a Europa Press que encara estan a l’espera de rebre “uns informes jurídics per saber si és adequada” aquesta iniciativa per emparar-se en la Llei de Consultes, aprovada en el Parlament en setembre de 2014.
No obstant això, ha manifestat l’esperança que no evitarà la seva celebració, en la qual podran participar els veïns empadronats a partir de 16 anys d’una població de gairebé 2.500 habitants.
Vila ha recordat que Aiguafreda fins el 1936 pertanyia a les comarques centrals i que en 1987, “en el marc d’una recomarcalització de Catalunya”, es va demanar per un acord del ple que es podia fer una consulta i llavors la població va decidir romandre a la comarca vallesana.
Aquesta decisió es va prendre per àmplia majoria, com ha remarcat, que ha atribuït al fet que a Vic, capital d’Osona, no hi havia llavors hospital i sí a Granollers, capital del Vallès Oriental.
L’alcalde ha assegurat que en els últims anys “la tendència” ha estat anar cap a Osona, a més s’ha construït hospital a Vic, i els veïns del municipi porten als seus fills a escoles d’aquesta demarcació i participen i es beneficien dels seus serveis.
En aquest sentit, ha apuntat, per exemple, que la recollida de les escombraries està mancomunada i l’aigua procedeix d’Osona sud i tot això ha generat “inquietud en la ciutadania”, si bé ha subratllat la bona atenció que reben per part del Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVOR).
DE 43 A 38 MUNICIPIS
El president d’aquest Consell, David Ricart, ha expressat “tot el respecte pel dret a decidir” dels habitants d’Aiguafreda, encara que ha assegurat que la seva preferència és que segueixin formant part de la comarca.
I és que en cas de sortida seria el cinquè municipi que ho fa, després que en 2015 es fes oficial la creació del Moianès i provoqués la marxa de quatre localitats, deixant en 39 els que actualment integren l’organisme supramunicipal.
Ricart ha admès que pel Consell “no tindria un impacte a nivell econòmic” i seguiria sent una de les institucions de Catalunya que gestiona més municipis, però ha assenyalat que casos com el d’Aiguafreda hi ha molts al territori català per ser limítrofs entre comarques.