Aigua És Vida denuncia que Agbar ha rebut 48,4 milions d’euros de la Generalitat per a evitar les fuites d’aigua

  • A Catalunya, es perd un litre d'aigua de cada quatre a causa del mal estat de les canonades

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
16.04.2024 - 01:50
Actualització: 16.04.2024 - 07:43

La plataforma ecologista Aigua És Vida denuncia que les operadores privades d’aigua es beneficiaran de la meitat de les subvencions que atorga la Generalitat per evitar les fuites d’aigua en el context d’emergència per sequera. En concret, avisen que s’enduran 65 milions d’euros, i que en serà el principal beneficiat el grup Agbar: “S’embutxacarà el 38% de la subvenció, és a dir, un total de 48,4 milions d’euros.”

Segons la plataforma, aquesta ajuda econòmica és innecessària perquè amb els rebuts de l’aigua les empreses privades ja cobren prou per a fer les reparacions necessàries del sistema de canonades: “Els contractes de concessió inclouen actuacions de manteniment i reparació de les xarxes, que són responsabilitat de les empreses concessionàries, i que es paguen amb la tarifa de l’aigua”, recorden.

Un litre d’aigua de cada quatre, perdut

A Catalunya, es perd un litre d’aigua potable de cada quatre, principalment a causa de les fuites i el mal estat de les canonades. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la xarxa perd 134 hectòmetres cúbics cada any.

Per afrontar aquest problema, el govern va anunciar el juny de l’any passat una inversió de cinquanta milions d’euros perquè els municipis milloressin la xarxa de canonades, molt envellida i malmesa. Finalment, han ampliat l’ajut a uns 128 milions per a atendre les peticions de 707 municipis catalans. Ara Aigua És Vida denuncia que la meitat d’aquests diners públics vagi a parar a mans de les empreses privades, en lloc d’adreçar-se principalment als ajuntaments i a les operadores públiques.

La gestió privada de l’aigua, el problema de fons

Aigua És Vida argumenta que el problema de fons és el model de gestió privada de l’aigua, molt estès a tot Catalunya. “El 78% de la població de Catalunya rep el subministrament d’empreses privades i, d’aquestes, la gran majoria són propietat d’Agbar”, remarquen. Creuen que la sequera actual ha fet evident l’externalització que han fet molts ajuntaments pel que fa a la gestió de l’aigua. “Sovint no tenen prou coneixement sobre el servei, l’han delegat al sector privat i se n’han desresponsabilitzat”, lamenten.

Segons l’Observatori de Preus de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la gestió pública és un 22% més barata que la privada. Amb tot, els ecologistes volen que es recuperi el govern de l’aigua i se’n faci la gestió pública: “En situacions d’escassetat i crisi com l’actual, sempre és l’administració pública que aporta recursos. Però si no es canvia res, es continua perpetuant un model que permet el negoci i el lucre d’uns pocs a costa dels recursos públics”, subratllen.

A banda, recorden que en la resolució de la primera convocatòria dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l’Aigua, les empreses privades ja van obtenir el 41% de la subvenció pública, i que el grup Agbar va beneficiar-se de 30 milions d’euros, el 15% del total.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor