16.12.2024 - 19:59
|
Actualització: 16.12.2024 - 20:17
La plataforma ecologista l’Aigua és Vida alerta que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) planeja de privatitzar la gestió de l’aigua a vuit municipis.
El Consell Metropolità decidirà demà si inicia els treballs per a crear un contracte de concessió privat a Cervelló, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Tiana, per una durada de 23 anys. La plataforma ecologista demanda aquesta privatització perquè considera que l’AMB estaria cometent prevaricació, atès que estarien ocultant un estudi que demostra que la gestió municipal de l’aigua en aquests municipis seria un 7% més barata.
Dos models contraposats
El 2021, l’AMB va constituir una comissió tècnica amb l’objectiu d’analitzar quin model de gestió era òptim per a aquests vuit municipis, tot seguint el procediment establert pel Reglament d’Obres, Activitats i Serveis dels ens locals (ROAS). Segons que asseguren des d’Aigua és Vida, les conclusions de l’estudi diuen que la gestió pública és el model més avantatjós: ofereix major flexibilitat, transparència, redueix els conflictes d’interessos i ofereix unes tarifes un 7% més baixes.
Tanmateix, recorden que el govern actual de l’AMB, liderat pel PSC, ha amagat les conclusions de l’estudi: “Tots aquests anys que el PSC ha mantingut al calaix l’estudi de 2022 han perjudicat els serveis públics dels vuit municipis i a l’interès comú”, diu la plataforma ecologista. Per això, asseguren que el bloqueig als resultats de la comissió del 2021 i l’inici dels tràmits que opten per la gestió indirecta sense justificació prèvia podria suposar prevaricació.
Qui elegeix el model de gestió de l’aigua?
La Llei 31/2010 de l’AMB estipula que la competència del servei de subministrament d’aigua als municipis metropolitans la té l’AMB, i no pas els ajuntaments. Per això és l’AMB qui acaba decidint el model, malgrat que no tots els ajuntaments apostin per la gestió privada de l’aigua. Per exemple, a Tiana, el programa electoral de Junts per Tiana, qui governa amb majoria absoluta, recull la defensa de la gestió pública davant i explorar vies per a la remunicipalització.
El febrer de 2024, el Consell Metropolità va començar a constituir les comissions mixtes entre l’AMB i els vuit ajuntaments mencionats, per tal de transferir la competència del servei a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i iniciar els tràmits per a implantar una concessió privada per als municipis.
Per això, Aigua és Vida demana de treballar al Parlament de Catalunya el canvi de Llei de l’AMB, per a recuperar l’autonomia municipal, com a la resta del territori català. La plataforma aposta per un model de gestió pública de l’aigua: “Ho veiem a l’AMB, però també a la resta del país. Segons l’informe de preus de l’ACA de 2023, la gestió pública ofereix l’aigua un 30% més barata”, conclouen.