És cert que l’aigua amb gas és dolenta per a les dents? La ciència en diu això

  • Tot i que és més perjudicial per a la salut dental que no l'aigua natural, l'aigua amb gas és preferible a moltes begudes i refrescs

VilaWeb

The Washington Post

05.12.2023 - 21:40
Actualització: 05.12.2023 - 23:02

The Washington Post · Lindsey Bever

És cert que l’aigua amb gas és dolenta per a les dents perquè pot erosionar-ne l’esmalt?

Això en diu la ciència

Les begudes amb un pH baix –és a dir, les begudes més àcides– poden desgastar l’esmalt dental amb el pas del temps, sobretot si se’n pren sovint i molta quantitat. L’aigua natural té un pH de 7, és a dir, neutre. El pH del cafè és de prop de 5; el del suc de llimona, de 2, i el de l’àcid estomacal, d’1.

Per a les begudes que consumim sovint, és ideal que el nivell de pH sigui superior a 4. Aquesta xifra es considera el “llindar crític” de l’acidesa, segons John Ruby, professor adjunt d’odontopediatria a la Universitat d’Alabama, a Birmingham. Qualsevol pH per sota de 4, afegeix, augmenta el risc d’erosió de l’esmalt dental.

En un estudi publicat l’any 2016, Ruby i més investigadors van examinar els nivells de pH de gairebé 400 begudes, i els resultats van ser preocupants. La majoria de les begudes analitzades a l’estudi –incloent-hi begudes isotòniques, refrescs, sucs i aigües aromatitzades– presentaven un pH inferior a 4. Moltes fins i tot tenien un pH inferior a 3.

És poc probable que prendre de tant en tant una beguda amb un pH baix danyi les dents. Però segons els experts el risc augmenta si se’n consumeixen unes quantes cada dia.

Com es va comportar l’aigua amb gas en les proves? Tan sols se’n van analitzar dues marques, però ambdues van superar el llindar de 4, cosa que significa que no impliquen cap amenaça per a la salut dental. L’aigua mineral natural amb gas de la marca San Pellegrino presentava un pH de 4,96, mentre que l’aigua carbonatada Perrier en tenia un de 5,25.

Però el fet d’afegir gust a l’aigua –sobretot gusts cítrics que contenen àcid cítric– pot reduir-ne considerablement el pH. A l’estudi, l’aigua natural Dasani presentava un pH de 5,03, però en l’aigua de llimona de la mateixa marca era de 3,03.

Què més us cal saber?

L’aigua amb gas, que pot haver estat carbonatada naturalment o bé de manera artificial, conté diòxid de carboni dissolt que, mitjançant una reacció química, es converteix en àcid carbònic. Això li dóna efervescència i la fa més àcida que no l’aigua natural.

Del punt de vista de la salut dental (i la salut general), l’aigua amb gas és una alternativa molt preferible a les begudes isotòniques. Però això no vol dir que no pugui tenir un risc per a la salut dental si se’n beu molt sovint.

Xarrupar d’una ampolla d’aigua amb gas repetidament redueix el pH de la boca i pot fer créixer el risc d’erosió dental. Ho explica Brittany Seymour, portaveu de l’Associació Dental Americana i professora associada de la Facultat d’Odontologia de Harvard.

En relació amb això, Seymour explica que adverteix els seus pacients que substituir l’aigua natural per aigua amb gas –o, si més no, beure’n més de dues ampolles o tres cada dia– pot ser perjudicial.

I Margherita Fontana, professora de la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Michigan, afegeix que els qui tenen risc d’erosió dental no solen ser consumidors ocasionals d’aigua amb gas.

Sigui com sigui, ambdues recomanen que consulteu l’odontòleg en cas que vulgueu determinar si els vostres hàbits de consum de begudes us afecten la salut dental.

Comptat i debatut, l’aigua amb gas és millor per a les dents que no la majoria de les begudes. Tot i que és més àcida que no l’aigua natural, el consum d’aigua amb gas en quantitats normals –és a dir, poques ampolles el dia– és poc probable que us erosioni l’esmalt dental.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem