07.05.2024 - 17:49
|
Actualització: 07.05.2024 - 19:57
La plataforma ecologista Aigua és Vida, que aplega unes quantes entitats i associacions, ha criticat la decisió del govern d’aixecar l’emergència per sequera, un pas que veu un “error”, ara que s’acosta la temporada d’estiu i el pic màxim de consum d’aigua anual. “Ens trobem a les portes de l’estiu, és a dir, a les portes d’una nova temporada turística i quan les campanyes de reg registren els consums més elevats d’aigua”, alerten en un comunicat. També recorden que les prediccions de temperatures auguren un altre estiu calorós, superant la mitjana d’anys anteriors, que afavorirà l’evaporació de les masses d’aigua i més evapotranspiració de les plantes, que tot plegat farà que hi hagi menys aigua disponible.
Segons càlculs d’Aigua és Vida, l’any passat, de maig a octubre i amb alguns episodis plujosos, les reserves van baixar d’un 6 %, la qual cosa de repetir-se implicaria tornar a entrar en unes setmanes en emergència de nou. Per tot això, consideren que flexibilitzar les restriccions és “una mesura curtterminista” i que “resulta contraproduent amb els esforços i campanyes de sensibilització per reduir els consums d’aigua”. També diuen que el govern no hauria “d’apostar-ho tot a la dessalinització”, que veuen una mesura desencertada per la seva despesa energètica i els seus impactes mediambientals i de pujada del preu de l’aigua.
Avui el govern ha acordat d’aixecar la fase d’emergència en el sistema Ter Llobregat, que proveeix prop de sis milions de persones de l’àrea metropolitana de Barcelona i part de les comarques gironines, i flexibilitzar les restriccions en l’ús de l’aigua, gràcies a les últimes pluges. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha concretat que el sistema Ter Llobregat, que va entrar en emergència a principis de febrer, torna a la fase prèvia del pla de sequera, l’excepcionalitat, en la qual era a l’estiu i que inclou restriccions, però menys severes que les actuals.
Mascort ho ha justificat per les aportacions de les pluges del març i abril, període en el qual ha plogut “un 26 % més que la mitjana dels últims anys” a Catalunya. A principis de març, els embassaments del sistema Ter Llobregat, el més gran de Catalunya i que proveeix 202 municipis, estava en el 14,5 % de la capacitat total, amb 92 hectòmetres cúbics (hm³). Avui, en canvi, és al 25,4 %, amb 154 hm³.
En la fase d’excepcionalitat es poden omplir les piscines públiques i privades que siguin d’ús comunitari, que inclou les de comunitats de veïns, municipals, clubs esportius, hotels, càmpings i centres esportius, però no les unifamiliars.
La dotació màxima de consum per habitant i dia, comptant tots els usos (domèstic, industrial, agrícola i recreatiu), puja dels 200 als 230 litres.
Continua prohibida la neteja de carrers i el reg de gespa de jardins públics i privats amb aigua potable; solament es pot fer reg de supervivència d’arbres i plantes amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, mentre que no es poden rentar cotxes fora d’establiments.