21.06.2024 - 11:53
|
Actualització: 27.06.2024 - 11:07
El jutge Joaquín Aguirre ha contraatacat en un moviment sorprenent i, probablement, il·legal, per a respondre al revés que li va etzibar l’Audiència de Barcelona ara fa dues setmanes, quan va aturar la investigació de la trama russa que fa set anys que duu a terme el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona. I en aquest moviment –en què Aguirre mira de justificar que continuï la investigació malgrat l’entrada en vigor fa una setmana i mitja de la llei d’amnistia– hi inclou noms nous d’una suposada trama per delictes de traïció contra l’estat espanyol. Per exemple, hi inclou dos periodistes: Carles Porta –que és amic del president Carles Puigdemont i que precisament aquesta setmana s’ha destacat als mitjans de comunicació pel final de la sèrie d’èxit Tor– i Natàlia Boronat, ex-corresponsal de Catalunya Ràdio i el Punt Avui a Moscou.
Aguirre fa girar tota la construcció de la pretesa trama russa entorn de l’empresari i ex-dirigent de CDC Víctor Terradellas i de la seva gestió com a president de la Fundació Catmón. La interlocutòria amb què Aguirre vol continuar la investigació per alta traïció contra Puigdemont, el president Artur Mas, l’ex-consellera Elsa Artadi, l’advocat Gonzalo Boye, el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, Terradellas i els periodistes Porta i Boronat, entre més persones, es fonamenta sobretot en el buidatge del mòbil de Terradellas i en la seva declaració judicial de començament del 2022 en què tant el jutge com ell feien befa de Puigdemont.
Aguirre construeix el relat de la trama amb aquesta font d’informació i amb alguns retalls de premsa espanyola. Diu que l’ex-corresponsal Natàlia Boronat va ajudar Terradellas a entrevistar-se amb un suposat intermediari del govern rus a Moscou pocs dies abans del referèndum del Primer d’Octubre. I de Carles Porta remarca que efectivament és amic personal de Carles Puigdemont i l’hi implica perquè diu que “tenia ple coneixement” del contingut d’una reunió fugaç que presumptament van tenir uns suposats emissaris russos amb el president Puigdemont a la Generalitat el 26 d’octubre de 2017. Segons Aguirre, en aquesta reunió els “emissaris” s’oferiren a fer aportacions econòmiques.