El jutge Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont sense esperar que la fiscalia s’hi pronunciés

  • El 21 de juny, amb l'amnistia ja en vigor, Aguirre va fer una maniobra per mirar d’excloure Carles Puigdemont de l’amnistia i va obrir una nova peça separada del cas Vólkhov

VilaWeb
11.07.2024 - 19:57
Actualització: 11.07.2024 - 20:18

El jutge del cas Vólkhov, Joaquín Aguirre, va denegar l’amnistia del president Carles Puigdemont per la seva presumpta implicació en la trama russa i va enviar la causa al Suprem espanyol sense esperar que la fiscalia s’hi pronunciés, malgrat que la llei l’obliga a resoldre prèvia audiència de les parts.

Després de quatre anys d’investigació sobre les suposades connexions amb Rússia, el jutge ha accelerat les últimes setmanes els tràmits per a enviar la causa al Suprem espanyol, mentre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dirimeix si l’investiga arran de la querella per prevaricació que l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va presentar contra ell.

El passat 21 de juny, amb l’amnistia ja en vigor, Aguirre va maniobrar per intentar d’excloure Carles Puigdemont de l’amnistia i va obrir una nova peça separada en què l’acusava dels delictes d’alta traïció i de malversació. Segons el magistrat, l’objectiu de la peça és “investigar, a instància també del Parlament Europeu, totes les connexions relacionades amb el govern rus, els viatges i trobades de Puigdemont i els seus col·laboradors i les activitats fetes per ells, que haurien facilitat la infiltració de persones d’origen rus en territori espanyol amb l’objectiu d’influir en les estructures financeres i en la realització d’activitats de desinformació, desestabilització i alteració de la pau social.”

A la seva interlocutòria, donava dos dies a la fiscalia i a les defenses perquè es pronunciessin sobre si el cas és amnistiable, un termini inusualment breu per a aquest tipus de tràmits, ja que altres tribunals permeten entre cinc i deu. La llei estableix que el jutge ha de decretar el sobreseïment de les causes en instrucció que puguin encaixar en els supòsits amnistiables, “prèvia audiència del Ministeri Fiscal i de les parts”. Així, el fiscal Ricardo Sanz-Gadea va redactar l’informe amb el seu posicionament sobre l’amnistia a Puigdemont i el va remetre als seus superiors de la fiscalia anticorrupció perquè el visessin i donessin llum verda, com és preceptiu al ministeri públic. No obstant això, mentre la fiscalia anticorrupció tenia encara sobre la taula l’informe, el jutge Aguirre -que havia estat informat verbalment que l’escrit encara era en tràmit- va resoldre de denegar l’amnistia i va remetre al Suprem l’exposició raonada amb els indicis que, a parer seu, vinculen Puigdemont amb la suposada connexió russa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor