05.09.2017 - 14:59
És un projecte pioner en la Península Ibèrica realitzat pel Museu de les Ciències Naturals de Granollers
GRANOLLERS (BARCELONA), 5 (EUROPA PRESS)
El Museu de Ciències Naturals de Granollers, per encàrrec de la Denominació d’Origen Qualificada (DOC) Priorat, ha elaborat un estudi que ha constatat que els cultius ecològics incrementen la biodiversitat de les vinyes.
Es tracta d’un treball, titulat ‘Effects of organic and conventional crop management on vineyard biodiversity’, que és pioner en la Península Ibèrica i en el qual s’han estudiat una vintena de vinyes de la DOC Priorat entre 2013 i 2014, inventariant i comparant la riquesa entre les unes i les altres, segons ha informat el museu en un comunicat.
En total s’han catalogat 168 espècies de plantes, 47 de papallones diürnes i 242 de nocturnes, sent més important la incidència en aquests organismes, i 33 espècies d’ocells; a més s’ha comprovat que el tipus de tractament que s’aplica per controlar les plagues condiciona la biodiversitat i la del seu entorn.
L’estudi també ha conclòs que el Priorat per la seva “mediterraneïtat i baixa densitat de zones urbanes, és i ha de seguir sent una gran reserva de biodiversitat”, independentment del tipus de cultiu, encara que l’ecològic reflecteix una diversitat més elevada.
És la primera investigació en la Península Ibèrica, publicada en la revista especialitzada ‘Agriculture, Ecosystems and Environtment’, que ha usat paràmetres de biodiversitat per fer una comparativa entre vinyes conreades de forma convencional i terrenys d’agricultura estrictament ecològica.