26.09.2016 - 14:01
BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)
Telefónica i la Universitat de Barcelona (UB) han signat un acord de col·laboració i transferència tecnològica per impulsar la innovació gastronòmica a través de l’anàlisis de ‘big data’ de més de 100.000 receptes de tot el món.
A l’acte de rúbrica del conveni d’aquest dilluns han assistit el rector de la UB, Dídac Ramírez; el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el director del Campus de l’Alimentació de Torribera, Màrius Rubiralta.
L’acord es basa en l’aplicació web Appetit, creada per Telefónica i que el Campus de l’Alimentació de Torribera a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) podrà utilitzar, modificar i adaptar per a fins acadèmics i d’investigació culinària, han informat els dos signants en un comunicat.
Appetit utilitza un processament matemàtic per crear una xarxa d’ingredients, buscar connexions i proposar noves combinacions a partir de bases de dades de llibres d’alta cuina, la ‘Flavor Bible’, el ‘Book of Affinities’ i el web MyRecipies.com, entre d’altres.
Aquesta aplicació web fa suggeriments per inspirar noves creacions culinàries creant un entramat d’aliments a partir de la freqüència amb la qual apareixen junts en una mateixa recepta, i explora les possibilitats de canviar ingredients d’una recepta o crear noves combinacions a partir d’ingredients concrets.
L’usuari també pot consultar una àmplia biblioteca d’aliments que agrupa els ingredients per categories alimentàries, amb descripcions, fotografies d’alta qualitat i informació sobre intoleràncies alimentàries.
NOVA ETAPA PER A L’APP
Amb la firma d’aquest conveni, Telefónica R+D traspassa a la UB els drets de desenvolupament de l’aplicació, que quedarà integrada en la nova línia d’investigació en Gastronomia Computacional –disciplina emergent que s’ocupa de l’anàlisi de dades massius a l’àmbit de la gastronomia– de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació.
El nou desenvolupament de l’aplicació té per objectiu implementar noves funcionalitats que ampliïn el seu espai d’utilització fent que es converteixi en una eina de treball per a professionals del sector alimentari i de la salut, així com també de consulta per al públic en general.