Agricultura confirma a la Comissió Europea un tercer focus de Xylella Fastidiosa en la Marina Baixa

  • La Conselleria d'Agricultura ha comunicat este dilluns a la Comissió Europea el tercer focus de Xylella Fastidiosa Múltiplex localitzat als voltants del Castell de Guadalest i Benimantell (Alacant), en la mateixa zona on es van localitzar els dos anteriors focus. El nou focus està localitzat en 26 noves parcel·les d'ametlers, 23 d'elles dins de la zona demarcada de la comarca de la Marina Baixa pels dos brots precedents i la resta a menys de 4 quilòmetres en els municipis de Balones (El Comtat) i Alcanalí (Marina Alta).

VilaWeb
Redacció
04.09.2017 - 17:00

ALACANT, 4 (EUROPA PRESS)

La Conselleria d’Agricultura ha comunicat este dilluns a la Comissió Europea el tercer focus de Xylella Fastidiosa Múltiplex localitzat als voltants del Castell de Guadalest i Benimantell (Alacant), en la mateixa zona on es van localitzar els dos anteriors focus. El nou focus està localitzat en 26 noves parcel·les d’ametlers, 23 d’elles dins de la zona demarcada de la comarca de la Marina Baixa pels dos brots precedents i la resta a menys de 4 quilòmetres en els municipis de Balones (El Comtat) i Alcanalí (Marina Alta).

La consellera de l’àrea, Elena Cebrián, ha posat l’accent que es tracta de cultius d’ametlers “de similars característiques” i per açò, s’han mantingut les mesures fitosanitàries amb la demarcació de la zona, la fumigació de 150 metres entorn del focus i “l’eradicació de les parcel·les afectades”.

Sobre este tema, i a preguntes dels mitjans a Alacant sobre l’evolució de la infecció, després de mantindre una trobada amb alcaldes i regidors de les zones afectades, Cebrián ha incidit que les anàlisis del laboratori nacional de referència de l’IVIA permeten mantindre “delimitada” la presència de la Xylella Fastidiosa Múltiplex.

“Però és un treball continu i hem de seguir amb eixe treball de mostreig i anàlisi que estem portant de manera intensiva”, ha seguit i ha agregat: “Per açò creiem que era important divulgar-ho i continuar donant tota la informació tècnica i assessorament que siga necessari i que ja té el sector”.

Elena Cebrián ha confirmat, a més, que els focus de la Xylella Fastidiosa seguixen circumscrits a la província d’Alacant, i que les comarques de València i Castelló, de moment, estan lliures del bacteri.

Per a les tasques d’eradicació dels exemplars afectats, la consellera ha recordat que existix un pressupost d’1,1 milions d’euros i “amb fons propis de la Conselleria”.

INDEMNITZACIÓ

Elena Cebrián ha explicat que s’ha encarregat a la Universitat Politècnica de València un estudi per a la preparació de l’ordre d’indemnitzacions. Sobre este tema, ha detallat que s’ha arribat a eixa solució després que administració i sector no hagen aconseguit un acord sobre les quantitats a percebre.

“El sector agrari és la nostra primera preocupació i per açò hem d’actuar contundentment sobre els arbres infectats i al mateix temps preparar el futur per a recuperar la zona i continuar com a sector agrari”, ha apuntat.

A més, ha anunciat el reforç de la campanya de divulgació que inclou noves reunions amb alcaldes de les províncies de València i Castelló, i del treball de coordinació que es realitza amb el Ministeri d’Agricultura i les Comunitats Autònomes.

En la trobada ha participat el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, que ha advocat per la unitat d’acció entre administracions.

En total, s’han detectat 3 focus: a principis de juliol, a la fi d’eixe mateix mes i el d’este mateix dilluns. Després de la detecció del primer brot de Xyella la Conselleria va preparar un Pla d’Acció –basat en els plans de contingència vigents– que es va remetre al Ministeri i la UE. El pla inclou la descripció de l’estructura i l’organització de les prospeccions en marxa i establix el nombre d’exàmens visuals, mostres i anàlisis de laboratori que deuran incloure, així com la metodologia a adoptar.

El Pla de contingència de la Comunitat Valenciana disposa de més de 1.160 punts de seguiment de vectors de Xylella fastidiosa mitjançant paranys cromotrópicas grogues, distribuïdes per plantacions (cítrics i oliveres), punts d’entrada (ports, aeroports) i vivers. Totes les mostres de possibles vectors s’analitzen des de 2015 i tots els resultats han sigut negatius. Cebrián ha aclarit que se seguix realitzant una prospecció intensa en la nova zona demarcada, amb la finalitat de determinar l’abast del brot. Existixen 30 punts de seguiment amb paranys cromotròpics als voltants de les parcel·les infectades.

La nova zona demarcada, que inclou les 26 parcel·les infectades més un radi al voltant de 10 km, comprèn una superfície de 110.000 hectàrees. Abasta els municipis d’Alcanalí, Alcosser de Planes, Alcoleja, Alfàs del Pi, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Altea, Balones, Benasau, Beniarbeig, Beniardà, Beniarrés, Benidoleig, Benidorm, Benifallim, Benifato, Benigembla, Benilloba, Benillup, Benimantell, Benimarfull, Benimassot, Benimeli, Benissa, Bolulla, Calp, Callosa d’en Sarrià, Castell de Castells, Cocentaina, Confrides, Quatretondeta, Dénia, Fageca, Famorca, Finestrat, Gata de Gorgos, Gaianes, Gorga, el Castell de Guadalest, Xaló, l’Orxa, Llíber, Billeneta, Murla, Muro d’Alcoi, la Nucia, Ondara, Orba, Orxeta, Parcent, Pedreguer, Pego, Penàguila, Planes, Polop, el Ràfol d’Almúnia, Relleu, Sagra, Sanet i Negrals, Sella, Senija, els Poblets, Tàrbena, Teulada, Tollos, Tormos, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo, la Vall de Gallinera, la Vall de Laguar, el Verger i la Vila Joiosa.

En esta zona se situen 35 vivers i centres de jardineria addicionals. En compliment de la normativa europea, és necessari controlar el moviment del material dels vegetals especificats per a impedir la seua eixida fora de la zona, i investigar la seua trazabilitat per a veure les eixides de material de vegetals especificats dels últims tres anys, com s’està fent en les altres dos zones.

La conselleria ha engegat un lloc web específic i ha habilitat un telèfon d’atenció (900 532 000), així com un email (xylella@gva.es) per a atendre les consultes i avisos que sorgisquen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor