Violència de la ultradreta: la Generalitat denuncia 328 agressions des del 2017

  • Més del 80% dels casos s'han registrat a Barcelona

VilaWeb

EFE

25.01.2019 - 13:03
Actualització: 25.01.2019 - 16:38

La Generalitat, per mitjà de l’Oficina de Drets Civils i Polítics, xifra en 328 els atacs de la ultradreta des del gener del 2017 i alerta que hi ha una vintena d’organitzacions d’aquesta mena actives, principalment a Barcelona. En una compareixença de premsa, el director d’aquest organisme, que depèn del Departament de la Vice-presidència i d’Economia, Adam Majó, ha explicat que aquests grups estaven ‘molt ben organitzats’, responien ‘a la mateixa consigna’ i actuaven amb ‘formes paramilitars’.

Segons Majó, ‘busquen forçar enfrontaments i violència’, i encara que representin ‘una minoria molt petita’, aquestes organitzacions d’ultradreta ‘no deixen de ser perilloses’.

El llistat facilitat per l’Oficina esmenta, entre aquests grups: Tabarnia, GDR Cataluña, Democracia Unidad Española, Resistencia Alta Tabarnia i Legión Urbana.

L’Oficina fa servir tres barems per a etiquetar els grups d’ultradreta: d’una banda, que després d’una anàlisi s’hi trobin individus vinculats històricament a l’extrema dreta; d’una altra, que ataquin la llibertat d’expressió; i en tercer lloc, que fent-los un ‘seguiment’ de seguida apareixen missatges d’incitació a odiar el diferent.

De les 328 agressions de la ultradreta que l’Oficina de Drets Civils i Polítics diu que ha contrastat, 120 són contra la integritat física, 76 actes vandàlics contra entitats, 66 intimidacions i amenaces i 47 actes vandàlics entre particulars. Més del 80% dels casos s’han registrat a Barcelona, el 12% a Girona, el 4,5% a Tarragona i només el 2% a Lleida.

Majó ha explicat que l’Oficina de Drets Civils i Polítics havia rebut fins ara trenta peticions d’encàrrec, a les quals cal afegir les actuacions d’ofici iniciades per l’organisme.

Ha alertat que alguns partits i mitjans feien un discurs en què volien ‘vendre que hi ha un problema de convivència’ i, en canvi, d’aquesta manera no feien sinó ‘emblanquir la ultradreta i justificar-la’.

Majó ha dit que hi havia ‘vincles directes i identificables’ entre membres d’aquests grups i alguns partits polítics, encara que ha admès que eren ‘puntuals’, i ha denunciat que hi havia una ‘evident connivència ideològica’ entre aquestes organitzacions i les forces i cossos de seguretat de l’estat espanyol. Per Majó, ha quedat acreditat que l’extrema dreta ‘comença pintant i amenaçant i acaba matant’, i és per això que ha demanat de tallar-la de soca-rel.

En aquest sentit, ha explicat que havia demanat una reunió amb la subdelegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, per tractar l’auge de les agressions d’aquesta mena, entre més qüestions.

Aquest és el primer balanç d’activitat de l’Oficina de Drets Civils i Polítics presentat per Adam Majó, en funcions des del mes d’octubre.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor