Un agost laboral preocupant que reflecteix l’alentiment de l’activitat

  • Catalunya encapçala la baixada d'afiliacions a la Seguretat Social i és la segona comunitat on més augmenta la desocupació, en un context estatal negatiu · Inquieta, sobretot, la davallada en les comandes interiors i exteriors a la indústria

Jordi Goula
02.09.2022 - 19:50
Actualització: 03.09.2022 - 21:06
VilaWeb

El mes d’agost no ha estat bo. Ni tan sols en el mercat laboral, que fins ara aguantava força bé les envestides de la crisi. El fet que Catalunya encapçali la baixada d’afiliacions a la Seguretat Social i sigui la segona comunitat on més augmenta la desocupació a l’estat no és per a estar contents. Els analistes de la consultora Randstad han fet una bona anàlisi de com ha evolucionat el mercat a escala estatal. “El mes d’agost sol caracteritzar-se per descensos de l’afiliació i increments de la desocupació registrada, que és el que ha passat aquesta vegada. Durant el mes, el comportament ha estat l’esperat quant al signe de la variació, però ha estat força pitjor que anys anteriors tant en afiliació com en desocupació registrada. Finalment, la contractació ha baixat en termes mensuals, amb més intensitat en el cas de la indefinida.” És així mateix. Mostra els signes laborals tradicionals dels mesos d’agost, en què acaba la temporada turística, però amb més intensitat que anys anteriors.

Les principals dades ens diuen que l’afiliació a la Seguretat Social ha baixat a tot l’estat en quinze comunitats autònomes. Catalunya (-57.768) i el País Valencià (-27.613) presenten els descensos més importants, juntament amb Madrid (-35.042). La desocupació registrada, per la seva banda, va créixer a l’agost en 40.428 persones, el pitjor mes d’agost d’ençà del 2019. Catalunya ocupa el segon lloc, amb 9.554 desocupats més, per darrere d’Andalusia (+9.955). De totes maneres, la Generalitat matisa que “el mes d’agost ha finalitzat amb 350.945 desocupats registrats a les oficines de Treball, la xifra més baixa d’un mes d’agost des de l’any 2008”. Per altra banda, la xifra de contractació té una importància relativa a l’agost, per les vacances. Respecte del juliol, la contractació ha disminuït d’un 26,4%, i a tot l’estat, d’un 22,4%.

El secretari general de la Pimec, Josep Ginesta, comenta: “Pot semblar que és un mes d’agost dins els paràmetres de la normalitat i que l’increment de l’atur registrat és una xifra relativament positiva perquè és inferior a les xifres pre-pandèmia, però això només s’explica perquè venim de tres mesos dolents.” I afegeix que les xifres de l’agost demostren que “s’ha accentuat l’alentiment de l’economia i, per tant, la situació és més complexa per a crear llocs de treball o mantenir-los”. Amb una tardor que es preveu complexa, “les empreses actuen amb certa cautela”.

També el Col·legi d’Economistes de Catalunya ha mostrat preocupació per la dinàmica de l’evolució de la desocupació els darrers dos mesos a Catalunya, cosa que podria anunciar canvis en la marxa del mercat de treball arran de l’empitjorament de les expectatives macroeconòmiques per als mesos vinents. El degà del Col·legi, Carles Puig de Travy, destaca que “diversos sectors d’activitat continuen tenint dificultats per a cobrir determinats llocs de treball” i afegeix que “és important impulsar accions encaminades a potenciar l’ocupació entre determinats col·lectius, com ara els joves, les dones i els més grans”.

Com també ha definit Javier Blasco, director d’Adecco Group Institute, “el mes d’agost confirma l’alentiment de l’economia, i les xifres d’ocupació i atur, encara que siguin dins el que és habitual els darrers anys, evidencien la frenada que ja afecta tota la Unió Europea”. I penso que en aquest punt ha tocat el moll de l’os. El moment que viu ara Europa és seriós i ahir vam tenir una bona sacsejada amb l’informe dels directors de compres (PMI), en què exposen la realitat de l’empresa industrial el mes d’agost.

Segons aquest informe, la producció manufacturera de la zona euro s’ha reduït a l’agost, i ha registrat una contracció per tercer mes consecutiu. El declivi és important, en general, i molt similar a l’observat al juliol, que va ser el més fort d’ençà del maig del 2020. Les empreses enquestades diuen que els volums de producció han disminuït a causa d’una entrada menor de noves comandes, encara que algunes de les empreses han continuat esmentant l’escassetat de materials. El cas és que la demanda empresarial de productes de la zona euro ha tornat a caure amb força a l’agost i ha marcat la seva quarta contracció consecutiva. Els fabricants la vinculen a l’augment de preus, al fet que hi ha molts clients amb excés d’existències i als ajornaments de comandes a causa de la incertesa econòmica. Preocupa el fet que també les noves comandes d’exportació han disminuït al ritme més ràpid d’ençà del juny del 2020.

Dins aquest context, els comentaris que dedica a la indústria manufacturera de l’estat espanyol tampoc no són engrescadors. Com a novetat, esmenta que l’augment de la capacitat de producció, mitjançant el desplegament de nous equips de capital, ha estat un factor que ha permès a algunes empreses d’impulsar l’activitat industrial a l’agost, i per això s’ha observat una lleugera expansió. Tanmateix, la producció s’ha vist limitada per una nova caiguda de les comandes, la cinquena els darrers sis mesos. Algunes de les empreses enquestades comenten que l’alta inflació ha continuat erosionant el poder de fixació de preus i insisteixen que la demanda, tant nacional com internacional, ha disminuït.

Finalment, cal destacar que les empreses espanyoles informen que la tendència feble de les noves comandes ha reduït les necessitats de mà d’obra, la qual cosa també ha tingut un impacte negatiu en l’ocupació a l’agost. I encara que ha repuntat de manera força notable d’ençà del juliol, la confiança dels empresaris s’ha mantingut en un nivell històricament moderat, enmig de la preocupació constant sobre l’impacte advers que l’alta inflació i la guerra d’Ucraïna continuaran tenint a l’activitat econòmica.

En definitiva, un agost complicat, que demostra que el mercat laboral també comença a notar els efectes de l’alentiment de l’activitat econòmica, la qual cosa afegeix una preocupació més als mesos vinents.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor