20.06.2019 - 10:16
Àgora Judicial ha criticat que el Tribunal Suprem i la Junta Electoral espanyols no permetin que Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras exerceixin com a eurodiputats. L’associació judicial, de tarannà progressista, ha avisat que no poden prendre decisions en funció del resultat que tindran, sinó que han d’aplicar la llei. En un comunicat, l’entitat ha apuntat que sembla que l’únic motiu per denegar el permís a Junqueras, Comín i Puigdemont per fer els tràmits previs és que això provocaria que fos el Parlament Europeu qui decidís sobre la seva immunitat. ‘Si aquest és el motiu, seria una nova manifestació de la impossible autarquia jurídica, més pròpia d’altres èpoques, en què pretén actuar el sistema espanyol’, ha advertit.
L’associació ha recordat que tots els poders públics ‘estan obligats a tutelar tots els drets fonamentals, també el de participació política i la immunitat associada al càrrec d’eurodiputat’. En aquest sentit, ha criticat que des del TS i la JEC s’estiguin posant ‘traves constants’ a Junqueras, Comín i Puigdemont. Segons la seva interpretació de la Llei d’Enjudiciament Criminal, només s’haurien de suspendre els càrrecs públics processats per rebel·lió que s’ostentin en el moment del processament. En tot cas, i fins i tot acceptant una ‘interpretació àmplia’ que inclogui els càrrecs futurs, Àgora Judicial ha insistit que abans d’acordar la suspensió s’ha de permetre la presa de possessió del nou càrrec, com es va fer amb els diputats i senadors.
‘Sorprèn molt que, per contra, ja no es permeti ni tan sols l’adquisició del càrrec com a eurodiputats’, continua l’associació progressista, que remarca que si el problema és la fugida és poden adoptar les mesures de seguretat necessàries. Per tant, conclou que ‘l’únic motiu aparent no sembla que pugui ser un altre que el fet que llavors hauria de ser el Parlament Europeu qui decidís en última instància sobre la immunitat dels eurodiputats’.
Àgora Judicial ha criticat aquesta ‘aplicació estratègica del dret’ per part dels tribunals espanyols, que ja es va veure, diuen, amb el cas de la retirada de les euroordres. ‘Els tribunals o l’administració electoral s’han de regir per estrictes criteris de legalitat, amb independència del resultat. Aquesta manera d’actuar pot portar-nos a la negació mateixa de l’estat de dret’, ha advertit.