Agents de la Guàrdia Civil i el CNI es van entrevistar quatre vegades amb l’imam de Ripoll a la presó

  • Abdelbaki es-Satti es va reunir amb dos agents de la Guàrdia Civil i dos agents del CNI a la presó de Castelló · L'última entrevista fou amb membres del CNI va ser el març del 2014, poc abans de ser alliberat

VilaWeb
Redacció
07.08.2018 - 14:06
Actualització: 07.08.2018 - 19:18

La relació entre Abdelbaki es-Satti, l’imam de Ripoll a qui s’assenyala com el cervell dels atemptats del 17 d’agost, i les forces de seguretat de l’estat espanyol és un dels capítols més obscurs de la investigació per a esclarir els fets. Segons que publica El País, dos agents de la Guàrdia Civil i dos agents del CNI el van visitar quatre vegades quan era empresonat a Castelló per tràfic de drogues.

La informació apareix en un informe que Institucions Penitenciàries ha enviat al jutge de l’Audiència espanyola Fernando Andreu, que investiga els atemptats. El CNI ja ha admès que hi va haver contactes amb l’imam, però mai n’ha donat detalls. Per aquest motiu, Fèlix Sanz Roldán, cap de la intel·ligència espanyola, va comparèixer davant la comissió de secrets oficials del congrés espanyol.

Segons l’informe, es-Satti va rebre quatre visites de membres de les forces de seguretat espanyoles. Les tres primeres van ser l’abril, el maig i el juliol del 2012, amb dos agents de la Guàrdia Civil. Gairebé dos anys després, el març del 2014, i quan l’imam ja acabava la condemna, es va entrevistar amb dos agents del CNI.

Es-Satti va ser detingut al port de Ceuta el gener de 2010, després de provar de descarregar 121 quilograms d’haixix. L’abril del 2014, va ser alliberat i es va traslladar breument a Bèlgica. El 2015, va arribar a Ripoll, on va ser contractat com a imam de la comunitat Annour. Allà és on va radicalitzar els joves que van participar en els atemptats del 17 d’agost. L’imam va morir en l’explosió de la casa d’Alcanar que va precipitar els atacs.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor