01.06.2020 - 04:48
|
Actualització: 01.06.2020 - 04:57
Fa quatre anys el quarterback i gran estrella de l’equip de futbol americà de San Francisco, Colin Kaepernick, va decidir no posar-se dempeus en el moment que sonava l’himne dels Estats Units en el tercer partit de la pretemporada. Va seure en la banqueta, davant la sorpresa de tothom i en ser preguntat pel seu gest va dir que ell no volia honorar els símbols d’un estat que perseguia i reprimia els afroamericans. La setmana següent, amb la intenció de mostrar respecte cap als altres ciutadans al temps que expressar la denúncia, Kaepernick va decidir agenollar-se quan sonava l’himne.
La seua acció, agenollar-se, va ser seguida per molts jugadors, especialment afroamericans, però va comportar també enormes crítiques i amenaces contra el jugador, contra el seu equip i contra la NFL, Al 2017 Donald Trump va fer bandera dels seus insults contra Kaepernick i va pressionar els propietaris dels equips fins que aquests van frenar en sec el moviment al maig del 2018. Van anunciar que no permetrien als jugadors agenollar-se quan sonava l’himne. La temporada anterior Kaepernick, malgrat ser un dels jugadors més famosos de la NFL, s’havia quedat sense feina.
Aquests dies ha estat molta la gent que als Estats Units ha recordat el gest de Kaepernick per la macabra coincidència amb l’assassinat de George Floyd per un policia que el va ofegar agenollant-se durant vuit minuts sobre el seu coll. I d’aquesta manera agenollar-se ha començat a ser vist com un símbol de la revolta que des de fa una setmana creix arreu dels Estats Units.
No només en les concentracions hi ha moments en que tothom s’agenolla sinó que hi ha personatges que, per la seva rellevància, aconsegueixen un gran ressò fent el gest. Ha estat el cas, per exemple, del cap de policia de Santa Cruz, que s’ha unit a la protesta posant un genoll a terra.
També s’ha agenollat part de la policia de Miami, al pas d’una manifestació per davant de la comissaria. En diverses ciutats dels Estats Units, enmig de la brutalitat policial, s’ha començat a veure com membres de la policia es desmarquen de la repressió.
Amb tot el gest és rellevant, sobretot, entre els manifestants, que el combinen amb vuit minuts de silenci, el temps que va durar el gest que va assassinar Lloyd, sovint amb els punys enlaire.
Pell de gallina. pic.twitter.com/fu64yLv6Pa
— Pau Llonch Méndez (@paullonch) May 31, 2020
Fairfax protest right now in Los Angeles. Protestors kneeling in front of police on a residential street. pic.twitter.com/mt9RmRd2Mi
— Molly Knight (@molly_knight) May 31, 2020