Agbar aposta per un regulador independent dels “vaivens polítics” en el sector de l’aigua

  • El president executiu d'Agbar, Ángel Simón, ha apostat aquest dimecres per la creació d'un regulador independent dels "vaivens polítics" per augmentar l'eficiència, la transparència i la governança del servei de l'aigua.

VilaWeb
Redacció
21.06.2017 - 19:05

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

El president executiu d’Agbar, Ángel Simón, ha apostat aquest dimecres per la creació d’un regulador independent dels “vaivens polítics” per augmentar l’eficiència, la transparència i la governança del servei de l’aigua.

“Des de fa temps, ens hauria agradat que el regulador fos un ens professional, que tingui un perfil especialitzat i allunyat dels vaivens polítics de cada moment”, ha dit Simón en un esmorzar-col·loqui Barcelona Tribuna, fòrum promogut per la Societat Econòmica Barcelonina d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius (AED) i ‘La Vanguardia’.

“On hi ha un regulador potent, el nivell de transparència augmenta”, ha insistit, i ha afegit que la funció d’aquest regulador és marcar les característiques que ha de tenir el servei a cada zona i els operadors estan obligats a complir-les.

Ha explicat que aquesta figura no existeix a Espanya, on “el regulador és cada ajuntament i a Barcelona l’Àrea Metropolitana”, i per garantir la qualitat i la transparència del servei ha sostingut que “es necessitaria un regulador estatal o autonòmic”.

Ha defensat Barcelona com a un bon exemple de col·laboració publicoprivada i ha afirmat que l'”excés de dogmatisme i d’ideologies amb posicions maniquees només entorpeixen el bon funcionament i col·laboració”.

“Els diferents alcaldes de Barcelona sempre van fugir d’aquesta actitud, conscients que la prioritat havia de ser l’alta qualitat del servei”, ha agregat Simón.

REMUNICIPALITZACIÓ DE L’AIGUA

Preguntat per la remunicipalització de la gestió de l’aigua que vol impulsar el Govern municipal d’Ada Colau, ha dit que “ho veu com una intenció que no s’ha plasmat en res més”, que no té més informació més enllà de les declaracions i que el que més el preocupa és que es pugui prestar el servei al ciutadà amb la mateixa excel·lència que fins ara.

Respecte a si la remunicipalització de la gestió de l’aigua suposarà més cost per al ciutadà, ha insistit que no es pot interrompre una concessió a mig fer i en cas que la gestió pública sigui obligada ha dit: “Es pot arribar a un acord, però depèn del preu”.

Actualment, la societat mixta Aigües de Barcelona, participada en un 70% per Agbar, un 15% per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i un 15% per Criteria, és l’encarregada de gestionar el cicle integral de l’aigua en la vintena de municipis de la zona.

FACTURA

Sobre la factura de l’aigua, ha indicat que la mitjana és de 45 euros cada dos mesos, i d’aquest import, només el 34% –uns 15,4 euros– van per Agbar, per la qual cosa ha demanat retirar del rebut tots els components que no corresponguin al cicle integral de l’aigua en honor de més transparència amb el consumidor.

“Quan subvencionem la nostra part del rebut m’agradaria que la resta d’administracions fossin tan solidàries com nosaltres i subvencionessin, cosa que no estan fent ara”, ha dit.

Preguntat per si el preocupa el procés polític que viu Catalunya, ha sostingut: “Com a empresa, sempre ens preocupen les situacions de transició. No entrarem en com s’organitza una determinada societat ni el futur que vol, però ens preocupen les transicions, que no han d’afectar els drets, i les incerteses”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor