Afloren les discrepàncies entre els dos mil querellants contra Llarena i els advocats dels presos i exiliats

  • Els lletrats insisteixen a dir cal esperar que es resolguin les euroordres, però Querellants per la República no afluixa

VilaWeb

Roger Graells Font

20.06.2018 - 22:00
Actualització: 20.06.2018 - 22:06

La querella popular que signaran unes dues mil persones de manera imminent contra el jutge Pablo Llarena i tres magistrats més del Suprem espanyol ha fet aflorar unes discrepàncies soterrades de fa mesos. Concretament, entre el col·lectiu Querellants per la República i les defenses dels presos polítics i els exiliats. La intenció és que la querella es registri una vegada validada tota la documentació, però els advocats insisteixen que abans de presentar-la caldria esperar que es resolguessin les euroordres.

Aquestes darreres hores, l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha insistit a dir que calia esperar. Ho va dir dilluns a TV3 i ho va reiterar dimarts a Twitter, responent a un dels advocats que promou la presentació de la querella, Lluís Ferrer, que li deia ‘mai no la podreu aturar’ i l’acusava de no tenir cap argument. ‘La querella es presentarà perquè és massa important defensar el poble català’, afegia.

En declaracions a VilaWeb, Cuevillas deixa clar que la defensa té una estratègia dissenyada i que els lletrats entenen que la presentació de la querella pot perjudicar el procés judicial. ‘Hem parlat amb més col·lectius, amb l’ANC i Òmnium i tots entenen que cal esperar. Ells estan enfadats i volen presentar-la igualment’, lamenta. ‘Ens han acusat de ser vedets i de més coses que no són veritat’, diu.

L’advocat Gonzalo Boye fa pinya amb Alonso-Cuevillas. Considera que ‘tota iniciativa popular és benvinguda’, però argumenta que aquesta querella pot ser un argument perquè la sala segona del Tribunal Suprem espanyol doni un suport explícit i unànime a Llarena. Això, segons Boye, seria difícil d’explicar ‘en francès, en anglès i en alemany’ a Suïssa, Escòcia i Alemanya, en tots els processos judicials contra els dirigents independentistes catalans.

En canvi, a Querellants per la República són molt crítics amb els advocats. Fonts del col·lectiu asseguren que no els han donat cap motiu jurídic i es demanen per què aquesta querella pot perjudicar els processos oberts contra els exiliats i, en canvi, la recusació de Llarena i la demanda civil presentada a Bèlgica no.

Ahir mateix, la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, va fer una crida a coordinar-se amb els advocats que treballen en la causa des del principi. ‘Potser amb ritmes ben coordinats podem sumar i no restar?’, es demanava.

Alonso-Cuevillas diu que li consta que hi ha la intenció de tornar a reunir-se amb Querellants per la República i mirar de reconduir la situació. Sigui com sigui, ara per ara el col·lectiu no s’ha aturat i preveu de presentar la querella contra Llarena a final de mes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor