28.09.2023 - 16:08
|
Actualització: 28.09.2023 - 17:39
Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC) rebutgen l’ampliació del val escolar a la secundària perquè consideren que no serveix per a pagar les quotes per a material i les sortides a l’escola pública. “És un xec només de consum“, ha denunciat Belén Tascón, presidenta de l’associació.
L’entitat demana que es retiri el val perquè considera que és una mesura que només fomenta el consum en lloc de disminuir les despeses a les quals han de fer front les famílies a l’inici del curs escolar. També insta el govern a abonar la partida destinada als centres educatius perquè redueixin les quotes, o bé que el xec no es limiti únicament als comerços i pugui bescanviar-se als centres.
A més, lamenta que l’inici del curs 2023-2024 hagi estat el més car de la història, amb una despesa de mitjana de 530 euros per alumne. En aquest sentit, han alertat que Catalunya és una de les comunitats autònomes amb una despesa escolar més elevada, amb 2.728 euros anuals de mitjana, només per darrere de la Comunitat de Madrid. A més, la quota de servei de menjador és una de les que més ha incrementat, amb un augment del preu de mitjana d’un 12,5% en els darrers quatre anys.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar durant el debat de política general que el val escolar s’ampliarà als alumnes d’ESO el curs que ve i serà de 70 euros. Amb aquesta mesura, el govern vol continuar minimitzant l’impacte de la inflació i l’augment de preus, i ajudar les famílies amb les despeses relacionades amb l’escolarització.
D’altra banda, l’AFFAC denuncia que el Departament d’Educació promou la fuga d’alumnat a la privada per la manca d’oferta de places. Segons que calcula, aquest curs han faltat 776 grups a l’I3 i 14 a primer d’ESO per a garantir que tots els alumnes optessin una plaça pública.