Els afectats per les infiltracions policíaques s’agrupen en un col·lectiu

  • Expliquen que viuen amb ràbia i impotència que el poder judicial no investigui l'espionatge

VilaWeb
Redacció
16.05.2024 - 11:41
Actualització: 16.05.2024 - 12:48

Activistes socials que van compartir militància i relacions personals amb agents de la policia espanyola infiltrats en moviments socials a Barcelona, València, Girona i Madrid s’han agrupat en un col·lectiu “per a reparar part del mal causat per les operacions d’espionatge d’estat” i per a trencar “amb la impunitat policíaca”. En un comunicat, exposen que aquests agents –Dani Hermoso, Ramón Muñoz, María Canillas, María Isern Torres, Sergio Gigirey, Lucía Rodríguez i Carlos Pérez– han entrat a les seves vides “mitjançant l’engany, la manipulació, la reïficació i la instrumentalització”.

“Durant aquests dos anys hem descobert que moltes de nosaltres hem compartit la nostra vida, relacions sexoafectives, quotidianitat, amistat, habitatge i militància amb agents infiltrats”, diuen. “Ens han convertit en objectes d’estudi, extraient informació il·legalment de la nostra vida i els nostres entorns”, continua el text. Diuen que és un espionatge inhumà i mancat de tota ètica per part d’un estat “que ha traspassat totes les línies vermelles”.

Critiquen el fet que el Ministeri d’Interior espanyol i la comissaria general d’informació de la policia espanyola es mantenen en silenci quan els demanen explicacions per cada infiltrat que els descobreixen. “Fernando Grande-Marlaska, ministre d’Interior, va justificar aquestes pràctiques com a necessàries per a mantenir la seguretat nacional, negant-se a proporcionar més informació i acollint-se a la llei franquista de secrets oficials –diuen–. És evident que aquestes operacions no estan avalades per cap causa judicial, ni compleixen amb els principis de legalitat i proporcionalitat. Són operacions que tenen com a única finalitat el control social, la repressió i la vigilància dels moviments socials. Atemptant contra la democràcia, la llibertat de totes nosaltres i, sobretot, posant en risc la nostra vida i salut mental.”

Expliquen que han presentat querelles contra els agents infiltrats i els comandaments responsables, però que veuen “amb ràbia i impotència” que el poder judicial es manté “impassible i inactiu”. “Hem vist com els nostres drets fonamentals han estat vulnerats, objectivitzant-nos sense cap mena de respecte per la nostra intimitat, integritat moral, llibertat d’expressió, reunió i protesta, ni per la nostra manera de relacionar-nos sexe afectivament”, afegeixen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor