18.07.2022 - 20:34
|
Actualització: 18.07.2022 - 22:57
L’Associació Europea d’Advocats per la Democràcia i els Drets Humans ha fet un comunicat alertant de les conseqüències i la gravetat de l’espionatge amb Pegasus a set advocats. Són Gonzalo Boye, Josep Costa, Jaume Alonso Cuevillas, Andreu Van den Eyden, Joaquim Jubert, Josep Rius i Jordi Domingo, el primer dels quals pertany a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid (ICAM) i els sis restants a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB).
“El dret a la defensa, el deure de confidencialitat entre advocat i client i, en última instància, el secret professional, són pilars fonamentals no sols de la nostra professió, sinó també del dret a una protecció judicial eficaç com a garantia de l’Estat de Dret”, remarquen en el text que posa èmfasi en què “el dret a la defensa dels nostres clients i el dret a un judici amb totes les garanties depenen del deure de secretisme, confidencialitat i, en última instància, secret professional”.
Recorden que “la confidencialitat de la relació entre l’acusat i el seu advocat defensor, que naturalment ha de ser governat per la confiança”, és un element essencial. “En el Conveni Europeu de Drets Humans del 5 d’octubre de 2006 es va afirmar que el dret, per a l’acusat, de comunicar-se amb el seu advocat sense ser escoltat per terceres parts, es troba entre els requisits elementals del judici just en una societat democràtica i es deriva de l’article 6,3 c) de la Convenció”. A més, consideren que els fets són especialment greus i exigeixen explicacions clares sobre els autors d’aquests actes d’espionatge, per qui o per qui van ser autoritzats, i sobre si hi ha hagut algun tipus d’autorització judicial, o si aquest espionatge s’ha produït sense cap mena de control i “de manera massiva i indiscriminada”, recullen.
“Greu violació de drets fonamentals”
També recorden que en aquests context, l’Associació d’Advocats de Barcelona (ICAB) i el Consell d’Advocats de Catalunya (CICAC) han emès una declaració conjunta per a denunciar l’ús de Pegasus contra els advocats i ja han explicacions al govern espanyol sobre el que podria ser una greu violació dels drets fonamentals, els drets de defensa i el secret professional, comprometent l’Estat de Dret i la coexistència pacífica de la societat a Espanya. D’altra banda, denuncien que l’Associació d’Advocats de Madrid (ICAM) encara no ha reaccionat als fets i el Consell General d’Advocats d’Espanya (CGAE) només va reaccionar el 29 d’abril de 2022, després de la petició dirigida a aquest efecte per l’Associació d’Advocats Lliures (ALA), en consideració a la gravetat d’aquests actes d’espionatge contra els advocats citats.
D’aquesta manera, demanen garanties a l‘Observatori Internacional d’Avocats en Perill (OIAD) perquè “exigeixi totes les explicacions al govern espanyol i que destaqui totes les responsabilitats en relació amb aquests esdeveniments, en defensa d’aquest grup d’advocats, i que emeti un comunicat de premsa per a denunciar aquest atac als drets de la defensa, el secret professional, així com a la vida privada; i també per a protegir aquests advocats contra la futura ingerència en l’exercici de la seva activitat professional”, conclou el comunicat.